Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

True crime

44 år seinere er forsvinningene på Island fremdeles et mysterium

Coldcase-sak på Netflix vekker oppsikt. Nå tas saken opp igjen.

TRUE CRIME: Dokumentaren «Out of Thin Air», som kan ses på Netflix, tar for seg en av Islands mest kjente forsvinningssaker. Seks personer ble dømt i saken, men nå er den igjen oppe i retten. Video: Mosaic Films Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Island 1974: En kald januarkveld forsvinner den 18 år gamle Guðmundur Einarsson sporløst på vei hjem fra jobb i byen Hafnarfjörður.

Ti måneder seinere skjer det samme. Geirfinnur Einarsson, en 32 år gammel bygningsarbeider i byen Keflavik, blir sist sett på en havnekafé. Bilen blir funnet like ved med tenningsnøklene i. For ordens skyld: De har samme etternavn, men er ikke i slekt.

En rystende rettssak

Forsvinningssakene rystet Island, og framstår fremdeles - fire tiår seinere - som et mysterium. Likene av de to ble aldri funnet, selv om seks unge mennesker ble siktet og dømt i saken, skriver både Icenews og Iceland Review.

DE DØMTE: Nå vil statsadvokaten frikjenne dem, 40 år seinere. Foto: Islandsk politi
DE DØMTE: Nå vil statsadvokaten frikjenne dem, 40 år seinere. Foto: Islandsk politi Vis mer

I 2014 kom BBC-dokumentaren «The Reykjavík Confessions», og i 2017 lagde Netflix true crime-serien «Out of Thin Air» - om drapene og rettssaken.

De seks ble dømt til lange fengselsstraffer, opp mot 17 år. Men nå går statsadvokaten ut og vil frifinne dem for drapene. Omstendighetene rundt avhørene viser at det ble brukt tortur for å få fram tilståelser.

Døde før gjenopptakelsen

Saken ble nylig gjenåpnet i høyesterett, og dom er forventet om kort tid. Sævar Marinó Ciesielski, Guðjón Skarphéðinsson, Kristján Viðar Júlíusson, Tryggvi Rúnar Leifsson og Albert Klahn Skaptason var ungdommene som ble dømt for drapene i 1980.

Sævar Ciesielski døde 2011, men de andre er i live og krever frifinnelse.

De mistenkte og seinere dømte ble pågrepet i 1976. De ble holdt i isolasjon, presset i lange avhør, utsatt for vanntortur, nektet søvn og ble dopet ned. Dette ga tilståelser, som de dømte seinere har trukket tilbake. På bakgrunn av omstendighetene rundt varetektsfengslingen og avhørsmetoder, som også er blitt belyst i true crime-serien, ber statsadvokaten om at de dømte må frifinnes.

Sterkt press

Sævar Ciesielski, som døde i 2011, var den antatte gjenglederen blant de dømte. Han forsøkte to ganger å få saken gjenåpnet, uten å lykkes. Etter hans død kjempet barna hans for en gjenopptakelse.

Samme år som Ciesielski døde satte justisministeren ned en komité for å se om det var grunnlag for å gjenåpne saken.

Siden da har det bare ballet på seg, og det ble en interesse for saken langt utover Islands grenser. Hovedvitnet i saken, Erla Bolladóttir, ble nylig intervjuet i The Guardian. Der kom det fram at hennes forklaringer i retten ble basert på usikre, vage minner og tvang fra politiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!