DEBATT

450 drap uten straff

Svensk politi løser bare tre av ti drap i kriminelle miljøer. 

BRØDRE DREPT: Svenske kriminalteknikere på åstedet i Frölunda i Göteborg, der to brødre på 16 og 20 år ble skutt og drept 31. oktober i år. Sverige er inne i en drapsbølge, med blant annet mange gjengdrap. Foto: Anders Deros / Aftonbladet / IBL Bildbyrå
BRØDRE DREPT: Svenske kriminalteknikere på åstedet i Frölunda i Göteborg, der to brødre på 16 og 20 år ble skutt og drept 31. oktober i år. Sverige er inne i en drapsbølge, med blant annet mange gjengdrap. Foto: Anders Deros / Aftonbladet / IBL Bildbyrå Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Noen få timers kjøretur fra den norske grensa fins det to byer der mennesker stadig vekk drepes uten straff, der grove forbrytelser ikke etterforskes, der handgranater og bomber brukes i kamper mellom kriminelle gjenger og tilliten blant folk til politiet er på et lavmål. Og nei, det er ikke Russland.

Det er Malmö og Göteborg.

Sverige har i dag over 450 uoppklarte drap, og oftest skjer drap uten at noen blir straffet i Malmö og Göteborg. I dag løser politiet bare tre av ti drap i kriminelle miljøer. På 90-tallet løste politiet 80 prosent av disse drapene.

I år har utviklingen gått fra vondt til verre, med en rekordstor drapsbølge. Ifølge førstestatsadvokat Ola Sjöstrand i Malmö har etterforskningsarbeidet klappet sammen. Resultatet er at mange grove forbrytelser som mishandling av kvinner og barn, seksuelle overgrep og bedragerier ikke blir etterforsket.

Malmö har i løpet av få tiår gått fra å være en av Nordens rikeste byer, til å bli en av de fattigste. Uten store statlige bevilgninger ville byen gått med et enormt underskudd. I dag subsidieres hver malmöboer med 14 000 (svenske) kroner per år. Byen har rett og slett fått en befolkning som ikke kan brødfø seg selv. Og det har blitt den byen med størst andel fattige barn i Norden: over 30 prosent av barna vokser opp i fattigdom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer