Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

46664 takk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gratulerer, Tromsø! Dere kan være stolte og fornøyde med gigantarrangementet dere gjennomførte i helga. Byen og Nelson Mandela-stiftelsen skrev historie da de loset det presitsjetunge showet i land. Arrangøren hadde marginene på sin side, og skjebnen ville det vel slik: For etter lang tid med nordnorsk drittvær, kom sommeren og midnattssola til Tromsø sammen med Mandela. Og hvem som skinte sterkest, er jeg sikker på: Arkitekten bak aids-kampen utropte like godt Tromsø til 46664-ambassadør.

18 000 PUBLIKUMMERE strømmet til festivalområdet. Arrangøren håpet på 15 000, men godværet sørget for storinvasjon. Kapasiteten var sprengt. Det understreker suksessen. Men det var høyst usikkert om Tromsø ville klare å løfte arrangementet. Kritiske røster har i perioder stått i kø, og jeg har selv vært blant dem. Kommentator Stein Østbø i VG er den som hardest har kritisert organiseringen og innholdet. En aldri så liten unnskyldning og innrømmelse av at det likevel ikke ble så galt, kunne vært på sin plass fra den kanten.

I EN DEBATT på P4 med infoansvarlig for konserten, Bjørn Erik Jansen, påpekte jeg en artistisk svakhet ved arrangementet. Denne kritikken står jeg fortsatt ved. Det var et imponerende knippe artister som strålte om kapp med sola på den visuelt flotte scenen. Men lokomotivet manglet: Bono/U2, Will Smith eller ekspresident Bill Clinton. Ryktene om deres tilstedeværelse verserte helt fram til konsertåpningen. Men jeg skal likevel innrømme at savnet av trekkplaster var mindre enn fryktet. Jeg biter i meg den skepsis jeg hadde, og er lykkelig over at jeg tok feil.

MILLIONENE STRØMMER inn til Mandela-fondet, men konserten og norske telefongivere kan ikke alene redde Afrika og resten av verden mot sykdommen. Konserten og tv-showet skal være en vekker for folk. Ansvaret mot hiv/aids-bekjempelsen må verdens myndigheter og politikere ta seg av. At prest og statsminister Kjell Magne Bondevik på VIP-tribunen hadde samvittighet til å sole seg i glansen av Mandela, er skammelig. Hans regjering ville ikke engang støtte konserten. Skam deg. Og til Tromsø: Ikke tusen, men 46664 takk!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!