Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Skolestreik for miljøet

5 tips til hvordan du kan støtte skolestreiken

Er du en litt for gammel elev, en voksen, foreldre, besteforeldre, lærer eller bare vil heie på; Slik kan du hjelpe:

MARS I OSLO: 15.000 barn og ungdom skolestreiket for klimaet i Oslo, med god hjelp fra små og store støttespillere. 40.000 deltok i markeringer landet rundt. I morgen, fredag, ventes enda flere å streike for klimaet. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix
MARS I OSLO: 15.000 barn og ungdom skolestreiket for klimaet i Oslo, med god hjelp fra små og store støttespillere. 40.000 deltok i markeringer landet rundt. I morgen, fredag, ventes enda flere å streike for klimaet. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 24. mai er det igjen duket for global skolestreik for klimaet, og foreløpig er det varslet over 1200 streiker i 107 land. Det er et globalt ungdomsopprør som nå utspiller seg, men man trenger ikke å gå på skolen for å kunne bidra!

MARS I BERGEN: Flere tusen i klimaopprør.
MARS I BERGEN: Flere tusen i klimaopprør. Vis mer

I mars deltok 40.000 barn og ungdom på skolestreik for klimaet i Norge, med god hjelp fra små og store støttespillere. Her er fem tips til deg som er litt for gammel, voksen, foreldre, besteforeldre, lærer eller bare vil heie på.

MARS I STAVANGER: Skolestreik for klima.
MARS I STAVANGER: Skolestreik for klima. Vis mer

1. Spre budskapet
Greta Thunbergs budskap som startet disse protestene, er enkel: Følg Parisavtalen for å hindre katastrofale klimaendringer, NÅ. Du kan vise støtte ved å denne dele oversikten som viser hvor arrangementer i Norge arrangeres slik flest mulig får mulighet til å bli med. Kjenner du journalister eller politikere, kan du tipse dem om markeringen på ditt hjemsted. Følg med på Natur og Ungdom sin nettside og skolestreik for klima på Facebook. Del også gjerne disse tipsene og andre saker relatert til skolestreiken.

MARS I TROMSØ: Skolestreik for klimaet.
MARS I TROMSØ: Skolestreik for klimaet. Vis mer

2. Snakk med barn og unge om skolestreiken
Hvis du har barn eller ungdom i aktuell alder kan du si i klartekst at du støtter dem hvis de ønsker å streike for klima. Det er viktig at deltakelse skjer helt og fullt etter deres ønske og premisser. Mange vil kanskje engasjere seg på andre måter enn en streik, da kan du hjelpe til slik de får brukt engasjementet sitt på en måte som passer dem. Snakk gjerne også med andre foreldre eller skolen om tema. Elever kan be om politisk fravær for å delta, les mer om fravær i denne saken.

3. Hjelp til med det praktiske
Hvis du har en skolestreiker i dine rekker: Hjelp til å arrangere plakatverksted, å koordinere følging av barnehage- eller skolebarn til streiken, eller andre ting som trengs til aksjonsdagen.

4. Møt opp som støtteapparat på aksjonsdagen
De fleste skolestreikene har behov for streikevakter, og eventuelt opprigg og nedrigg for markeringen. I Oslo kan du registrere hvordan du vil hjelpe til på denne siden. Voksne kan også møte opp som tilskuer når det foregår skolestreik, hva med å ta med en hjemmelaget plakat, eller boller til de streikende?

5. Meld deg og dine inn i en miljøorganisasjon
Hvis miljøflammen blir tent i familien, så gjør det varig ved å spørre om barna vil bli med i Miljøagentene, eller ungdom i Natur og Ungdom. Kanskje også du som er litt eldre har blitt så inspirert at du vil melde deg inn i Framtiden i våre hender, Naturvernforbundet, Greenpeace eller andre miljøorganisasjoner?

Hvis det er én ting Greta Thunberg har vist oss, så er det at selv én eneste person kan gjøre en forskjell – men når vi står sammen kan vi skape globale ringvirkninger. God klimastreik!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!