50 000 i bot for e-postsnoking

Øyvind Hagen og Bazar Forlag straffes.

(Dagbladet.no): På den ene side er Bazar Forlag en suksesshistorie, med gullkantede enerettsutgivelser som «Da Vinci-koden» og Paulo Coelhos bøker. På den annen side har det lille forlaget, som ble startet av forlagssjef Øyvind Hagen i 2002, vært en slagmark; i 2004/05 forlot hele redaksjonen forlaget på grunn av Hagens lederstil og anklager om e-postsnoking, useriøse arbeidsforhold, urettmessige oppsigelser og snoking i ansattes e-post.

Den mest alvorlige anklagen er at Hagen ulovlig overvåket e-posten til sjefen for Bazars svenske avdeling, Anna Troberg, over flere måneder. Etter en gransking sa Datatilsynet seg enig, og saken havnet på politiets bord i fjor sommer.

Overvåkingskonto

Både finans- og miljøkrimseksjonen ved Oslo politidistrikt og statsadvokaten kommer til at Bazar og Hagen har brutt personopplysningsloven. Etter deres oppfatning har Hagen opprettet en overvåkingskonto i forlagets datasystem som automatisk lastet ned (blindkopierte) og leste og søkte gjennom all inngående e-post til Sverige-sjef Anna Troberg uten at hun ble informert om det.

Nå har statsadvokaten besluttet å påtale både forlaget og forlagssjefen, og Bazar er ilagt 50 000 kroner i bot. Nå er det opp til forlaget om straffesaken går videre i rettssystemet.

– Vi tar påtaleavgjørelsen til etterretning. Advokaten vår har fått dokumentene og skal studere dem. Så får vi se om vi vedtar boten eller ikke, sier informasjonssjef Anne Iversen i Bazar til Dagbladet.no.

Kristensen Solås gikk fri

En liknende sak mot Redningsselskapet og tidligere generalsekretær Monica Kristensen Solås ble henlagt i fjor høst. Årsaken var at Riksadvokaten kom til at innsamlingen av allerede lagrede backupfiler ikke krevde varsling av de ansatte, fordi e-posten allerede befant seg på Redingsselskapets servere.

IKKE KONFLIKTSKY: Det har stormet rundt forlagssjef Øyvind Hagen i Bazar nesten like lenge som det lille suksessforlaget har eksistert. I 2004/05 forsvant hele staben hans. Blant annet. Foto: LINDA NÆSFELDT
IKKE KONFLIKTSKY: Det har stormet rundt forlagssjef Øyvind Hagen i Bazar nesten like lenge som det lille suksessforlaget har eksistert. I 2004/05 forsvant hele staben hans. Blant annet. Foto: LINDA NÆSFELDT Vis mer

Øyvind Hagen er for tida i Barcelona og er ikke tilgjengelig for kommentar.

I fjor vant Hagen fram med et utroskapssøksmål mot tidligere forlagsredaktør Jan Mesicek, som måtte betale 300 000 til sin tidligere sjef for urettmessig å ha utgitt «Den lille klemmeboken» på sitt nye enmannsforlag Lille Måne.

GIKK FRI: Selv om Monica Kristensen Solås leste e-post tilhørende ansatte i Redningsselskapet, ble saken mot henne og selskapet henlagt av Riksadvokaten.