50 000 i bot for e-postsnoking

Øyvind Hagen og Bazar Forlag straffes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): På den ene side er Bazar Forlag en suksesshistorie, med gullkantede enerettsutgivelser som «Da Vinci-koden» og Paulo Coelhos bøker. På den annen side har det lille forlaget, som ble startet av forlagssjef Øyvind Hagen i 2002, vært en slagmark; i 2004/05 forlot hele redaksjonen forlaget på grunn av Hagens lederstil og anklager om e-postsnoking, useriøse arbeidsforhold, urettmessige oppsigelser og snoking i ansattes e-post.

Den mest alvorlige anklagen er at Hagen ulovlig overvåket e-posten til sjefen for Bazars svenske avdeling, Anna Troberg, over flere måneder. Etter en gransking sa Datatilsynet seg enig, og saken havnet på politiets bord i fjor sommer.

Overvåkingskonto

Både finans- og miljøkrimseksjonen ved Oslo politidistrikt og statsadvokaten kommer til at Bazar og Hagen har brutt personopplysningsloven. Etter deres oppfatning har Hagen opprettet en overvåkingskonto i forlagets datasystem som automatisk lastet ned (blindkopierte) og leste og søkte gjennom all inngående e-post til Sverige-sjef Anna Troberg uten at hun ble informert om det.

Nå har statsadvokaten besluttet å påtale både forlaget og forlagssjefen, og Bazar er ilagt 50 000 kroner i bot. Nå er det opp til forlaget om straffesaken går videre i rettssystemet.

– Vi tar påtaleavgjørelsen til etterretning. Advokaten vår har fått dokumentene og skal studere dem. Så får vi se om vi vedtar boten eller ikke, sier informasjonssjef Anne Iversen i Bazar til Dagbladet.no.

Kristensen Solås gikk fri

En liknende sak mot Redningsselskapet og tidligere generalsekretær Monica Kristensen Solås ble henlagt i fjor høst. Årsaken var at Riksadvokaten kom til at innsamlingen av allerede lagrede backupfiler ikke krevde varsling av de ansatte, fordi e-posten allerede befant seg på Redingsselskapets servere.

<strong><b>IKKE KONFLIKTSKY:</strong></b> Det har stormet rundt forlagssjef Øyvind Hagen i Bazar nesten like lenge som det lille suksessforlaget har eksistert. I 2004/05 forsvant hele staben hans. Blant annet. Foto: LINDA NÆSFELDT
IKKE KONFLIKTSKY: Det har stormet rundt forlagssjef Øyvind Hagen i Bazar nesten like lenge som det lille suksessforlaget har eksistert. I 2004/05 forsvant hele staben hans. Blant annet. Foto: LINDA NÆSFELDT Vis mer

Øyvind Hagen er for tida i Barcelona og er ikke tilgjengelig for kommentar.

I fjor vant Hagen fram med et utroskapssøksmål mot tidligere forlagsredaktør Jan Mesicek, som måtte betale 300 000 til sin tidligere sjef for urettmessig å ha utgitt «Den lille klemmeboken» på sitt nye enmannsforlag Lille Måne.

GIKK FRI: Selv om Monica Kristensen Solås leste e-post tilhørende ansatte i Redningsselskapet, ble saken mot henne og selskapet henlagt av Riksadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer