UTFORDRER TINDER:  Den nye appen Happn har nå over 50 000 brukere i Norge, og er en reell utfordrer til den kjente sjekkeappen Tinder. Foto: Happn
UTFORDRER TINDER: Den nye appen Happn har nå over 50 000 brukere i Norge, og er en reell utfordrer til den kjente sjekkeappen Tinder. Foto: HappnVis mer

50 000 nordmenn bruker ny sjekke-app

- Vanligste måten å treffe folk i dag.

(Dagbladet): Mobilappen Tinder har for lengst blitt et velkjent og stuerent sjekkeverktøy. Tinder dukket opp i 2013 og i fjor sommer hadde 9 prosent av den norske befolkning lastet ned appen.

Får konkurranse Nå får de for øvrig sterk konkurranse av andre apper på markedet.

Bare den siste tiden har det dukket opp flere sjekkeapper som minner noe om Tinder, men med enkelte nye funksjoner.

Blant dem er appene Bumble, Heaps og Happn. Bumble tar sikte på å unngå at kvinner skal få slibrige meldinger av sine «matcher». Dermed er det kun kvinnene som får lov til å starte en samtale.

Den nye appen Heaps blir også lansert i Norge i disse dager, der hele vennegjenger matches med hverandre til felles fest. Denne appen er blitt svært populær i Danmark og samarbeider blant annet med Roskilde-festivalen, som starter i dag.

50 000 brukere Men det er Happn-appen som virkelig puster Tinder i ryggen, med tanke på sin korte tid på markedet. Pressekontakt i Happn, Marie Cosnard, opplyser til Dagbladet at de allerede har rundt 50 000 brukere i Norge etter knappe to måneder.

Happn minner mye om Tinder, men radiusen på dem du får opp er begrenset til 250 meter.

Konseptet er at du i prinsippet skal ha sett eller gått forbi dine potensielle matcher, før du får dem opp på mobilskjermen.

Ser du en søt jente på bussen eller en fyr som vekker interessen din på butikken, vil du altså kunne få opp profilen deres på Happn, under forutsetning av at de også har installert appen. I tillegg får du opp et kart som viser nøyaktig hvor dere møttes og hvor mange ganger dere har passert hverandre.

Dersom begge to har likt hverandres profiler, eller «charmet» som Happn kaller det, kan man begynne å chatte.

Forskjellen fra Tinder er at man også kan velge å «charme» noen som ikke har likt deg, for å gi en indikasjon på at du er ekstra interessert.

-Effektivt og praktisk - Jeg tenker at slike sjekkeapper er en effektiv og praktisk måte å møtes på. Det som er særlig praktisk er at du vet at dem du tar kontakt med er til dels interessert, sier psykolog og samlivsterapaut, Peder Kjøs til Dagbladet.

Selv om mye av førsteinntrykket baserer seg på bilder mener Kjøs at den informasjonen som ligger i bildene og på profilene kan fortelle mye om en person, og at det dermed ikke trenger å være så overfladisk som Tinder tidligere har fått kritikk for. Han forteller at han nå har flere klienter som har møttes på slike apper.

- Det begynner å bli veldig vanlig. Jeg har mange klienter som enten er veldig aktive med nettdating og sjekkeapper eller som har møtt hverandre ved bruk av det. Jeg har inntrykk av at det er den vanligste måten å treffe folk på i dag, sier han.

Til tross for at nettdating har hatt et litt frynsete rykte i mange år, mener Kjøs at nett og app-dating er blitt så godt som stuerent.

- Tidligere var det forbundet med mer spesifikke grupper, og ofte starter slike fenomener med en spesifikk brukergruppe. Men nå som «alle» gjør det, så forsvinner den unødvendige stigmaen rundt det, sier han.

- Er det noe man bør være varsom på?

- I utgangspunktet ikke, men det kommer så an på hva man er ute etter. Om en fyr poserer med gifteringen sin godt synlig, så bør du vite hva du går til, for eksempel.