50 år bak lerretet

PARIS (Dagbladet): Det er ikke hver dag MOMA-museet i New York har utstilling om et fransk filmblad med utvalgte tekster på engelsk og viser 50 filmer bladet har støttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det vil skje nå i november, i forbindelse med at bladet Positif fyller 50.

Så er det da ikke hvilket som helst blad det er snakk om. Positif oppsto i 1952, i starten drevet av ulønnede journalister med felles filmlidenskap. Alle var kommunister, surrealister, trotskister eller uten etikett, men klart og lengst til venstre. Hver med arbeider måtte forklare for de andre hvorfor han eller hun likte akkurat den filmen, og forsvare sitt valg.

Kombinasjonen av ekte kjærlighet for filmen og lysten til å skrive og dele den med andre ga etter hvert den særegne tonen i Positif. Stifteren, Bernard Chardhre, kaller det en «åndelig tilstand». Bladet fikk etter hvert også en helt spesiell identitet ved at så forskjellige personligheter var konfrontert i hvert nummer.

Å stå ytterst til venstre forhindret dem ikke fra å elske Hollywood-filmer, «folkets opium». Her var det ikke noe skille mellom nobel og folkelig kunst. Det fantes ingen generell linje, og man var slett ikke alltid enige om å forsvare en Hitchcock, men det var heller ingen forbud.

Etter mai 68 fikk bladet en stund en kommunistisk og seinere maoistisk linje, hvilket ikke forhindret det fra å oppdage og støtte atypiske amerikanske regissører som Pollack, Altman eller Scorsese.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer