50 år bak lerretet

PARIS (Dagbladet): Det er ikke hver dag MOMA-museet i New York har utstilling om et fransk filmblad med utvalgte tekster på engelsk og viser 50 filmer bladet har støttet.

Det vil skje nå i november, i forbindelse med at bladet Positif fyller 50.

  • Så er det da ikke hvilket som helst blad det er snakk om. Positif oppsto i 1952, i starten drevet av ulønnede journalister med felles filmlidenskap.
Alle var kommunister, surrealister, trotskister eller uten etikett, men klart og lengst til venstre. Hver med arbeider måtte forklare for de andre hvorfor han eller hun likte akkurat den filmen, og forsvare sitt valg.

  • Kombinasjonen av ekte kjærlighet for filmen og lysten til å skrive og dele den med andre ga etter hvert den særegne tonen i Positif. Stifteren, Bernard Chardhre, kaller det en «åndelig tilstand».
Bladet fikk etter hvert også en helt spesiell identitet ved at så forskjellige personligheter var konfrontert i hvert nummer.

  • Å stå ytterst til venstre forhindret dem ikke fra å elske Hollywood-filmer, «folkets opium».
Her var det ikke noe skille mellom nobel og folkelig kunst. Det fantes ingen generell linje, og man var slett ikke alltid enige om å forsvare en Hitchcock, men det var heller ingen forbud.

Etter mai 68 fikk bladet en stund en kommunistisk og seinere maoistisk linje, hvilket ikke forhindret det fra å oppdage og støtte atypiske amerikanske regissører som Pollack, Altman eller Scorsese.

  • I jubileumsnummeret har alle filmskaperne Positif har støttet gjennom tidene kommet med originale bidrag.
Kiarostami, Angelopoulos og Resnais har levert bilder, Sydney Pollack to ubrukte scener fra «Våre beste år», Eric Rohmer to tegninger - og for anledningens skyld har bladet kledd seg i farger.

  • Forum des Images i Hallene viser 50 filmer fra 50 år som har vært på forsida av Positif, fra «Los Olivados» av Buñuel til «Spider» av Cronenberg, via Tati, Visconti, Mankiewicz, Losey, Sautet, Wenders og Woody Allen.
Det blir også utstilling av bilder og debatter. Cinematekene i Madrid og Brussel skal ha liknende opplegg, noe som bare viser hvor internasjonalt anerkjent Positif er.

  • Redaksjonen og leserne har stemt på de beste filmene på 50 år.
Kubricks «2001 - en romodyssé» går seirende ut, fulgt av Hitchcocks «Vertigo» og Fellinis «8 1/2». Ingmar Bergman kommer på femte plass med «Persona». Litt lenger ned kommer «Fanny og Alexander». Norske filmskapere må være enda lenger ned...