STOR FART: Med "Tempo" fikk norske, tegneserielesende unger nye helter, som kjørte racerbil eller førte jagerfly. 
STOR FART: Med "Tempo" fikk norske, tegneserielesende unger nye helter, som kjørte racerbil eller førte jagerfly. Vis mer

50 år i høyt tempo

Wandrups utvalgte: Fornyende seriemagasin jubilerer.

STEGNESERIER: At tida holder et høyt tempo, er noe alle vet. Allerede 50 år er gått siden Tempo så dagens lys i Norge. Bladet representerte noe nytt i og med at det presenterte en rekke franske kvalitetsserier på det norske markedet.

Blant disse var Lucky Luke og Asterix. Men også western, action og fortellinger om racerbilister og jagerflygere. Tempo markerte et vannskille, som tok opp igjen tradisjonen med antologier etter Spøk og spenning og Skippern. Sistnevnte gikk inn i 1959.

De siste par åra er Tempo-serier kommet i reprise i storformatutgaver. Nummer 12 i denne serien er et ekstra stort jubileumsnummer. For anledning har Kristian Hellesund skrevet en artig illustrert artikkel om norsk tegneseriedebatt opp gjennom tidene. Blant annet gjengir han en opplagsstatistikk fra 1975.

Den gangen solgte Donald 213 000 i måneden, Walt Disney’s månedshefte 85 000, Sølvpilen 84 300, Snurre Sprett 49 400 og Fantomet 46 200. Tempo lå på 11. plass med 28 000 i uka. I 1979 ble Tempo erstattet av Super Tempo til 1983. Men minnet om bladet har altså holdt seg i de 31 åra som gikk fram til nyutgivelsene. Jubileumsnummeret inneholder alt fra eksotiske eventyr til western, humor og en kombinert jagerfly og racerbil-historie: «Mark Breton og luftakrobatene».