50 år med Donald

- Donald Duck er vår favoritt i Disney-universet, sier Lasse Åberg og Sture Hegerfors. De to svenske donaldistene feirer den berømte andemannens 50-årsdag med en stor Disney-utstilling i Oslo.

Oslo Animation Festival

Donald Duck & Co. har i desember underholdt norske lesere i 50 år. Begivenheten markeres bredt på Oslo Animation Festival, som åpner onsdag, blant annet med Lasse Åbergs og Sture Hegerfors' Disney-kavalkade. Utstillingen er i sin helhet hentet fra deres private samlinger, som er blant verdens fineste. Alle de kjente Disney-tegnerne fra Carl Barks til Don Rosa er representert med originaltegninger.

- Jeg husker godt at jeg fikk det første Donald-bladet som kom ut i 1948. Da var jeg åtte år, sier Lasse Åberg, best kjent i Norge som ellevill, svensk pakketurist sammen med Jon Skolmen i «Selskapsreisen»-filmene. I Sverige er han like kjent som grafisk designer, tegneserieekspert og ihuga tegneseriesamler.

- Donald er så menneskelig. Derfor er det så lett å bli glad i ham, mener Lasse.

- Donald er en hissigpropp som lett får raserianfall. Men vi skal ikke glemme at han er en edel og modig type når det gjelder. Til tross for masse motgang, reiser Donald seg alltid igjen - og på den måten er han et godt eksempel for oss alle, mener Sture Hegerfors, president i Svenske Tegnserieakademien og tegner i Göteborgsposten.

Sture begynte å samle på serieoriginaler da han var i USA på 60-tallet.

- Jeg ble sjokkert da jeg skjønte at de flotte tegningene ble kastet etter bruk. På den tida ble de ikke ansett som kunst, sier han.

Lasse har samlet et utall Disney-effekter, bilder, figurer og gjenstander.

- Jeg gidder ikke samle på nymoderne greier. I min private samling setter jeg grensen ved 40-tallet. Etter den tid blir det for mye plast. Men utstillingen viser Disney-figurenes utvikling helt fram til i dag, sier han.

Utstillingen henger i Filmens Hus fra 22. april til 10. mai.

VOKSNE DONALD-ELSKERE: Lasse Åberg (t.h) og Sture Hegerfors feirer 50 år med tegneseriebladet Donald Duck & Co..