50 år med Grand Prix

I år er det 50 år siden tv-universets mest elskede og hatede show - Melodi Grand Prix - så dagens lys. Det markerer NRK1 med festforestilling i kveld.

Kveldens vert er Ivar Dyrhaug. Showet åpner med at årets åtte finalister synger sitt bidrag. Publikum kan begynne å stemme på samtlige låter umiddelbart etter at sendingen starter.

-  Vi har forsøkt dette i andre programmer i regi av NRK. Det å gi publikum anledning til å stemme mens første låt pågår, gir ikke ekstrastemmer til dem som starter først, hevder prosjektleder Stian Malme.

GP-Jostein mimrer

I del to av GP-showet inviterer Jostein Pedersen til et nostalgisk tilbakeblikk.

I forbindelse med jubileet har NRK også invitert en rekke tidligere GP-deltakere, som vil være til stede i Oslo Spektrum. GP-Jostein møter også disse.

Når stemmene er talt opp, går de fire artistene som har fått flest stemmer videre til gullfinalen.

-  For å gjøre det spennende, vil Dyrhaug presentere én og én av de fire vinnerne, som skal synge sin sang før neste gullfinalevinner blir offentliggjort, sier Malme.

Vinneren skal representere Norge i den europeiske finalen i den ukrainske hovedstaden Kiev.

Må kvalifisere seg

14 land går direkte til finalen lørdag 21. mai. Siden Norge kom på sisteplass med fattige tre poeng i fjor, må vi kvalifisere oss i semifinalen torsdag 19. mai. Der deltar artister fra 26 land. Kommer vi blant de ti beste, går vi videre til finalen.

Norge er med i den europeiske finalen for 44. gang. Vi deltok ikke i 1956 (Lugano, Sveits), 1957 (Frankfurt, Vest-Tyskland), 1958 (Hilversum, Nederland), 1959 (Cannes, Frankrike), 1970 (Amsterdam, Nederland) og 2002 (Tallinn, Estland).Jorun Erdal: I Am Rock\'n\'Roll

Jorun Erdal var med i den norske GP-finalen i 2000, da Charmed-jentene vant. Hun er den av årets deltakere som har mest soul og saft i stemmen. «I Am Rock\'n\'roll» er en actionfylt og eggende uptempolåt med et medrivende refreng. Dette er en låt med vinnerpotensial og den kan kle den internasjonale finalen.

Cheezy Keys: Feel the Beat

Denne sangshow-gruppa satte Norge i forlegenhet med en uheldig blanding av russisk og latvisk kultur i pauseinnslaget i GP 2003. «Feel The Beat» er først og fremst en morsom gla\'låt med flere referanser til 60-tallet. Her er fine koringer og et driv som får dansefoten til å gå, men den har neppe noe i GP-land å gjøre.

Andrea: Kingdom Come

Andrea Proteasa (16) er årets yngste deltaker. Hun har en glassklar stemme, som sikkert ville imponert Idol-dommerne. «Kingdom Come» er det nærmeste vi i GP-sammenheng kommer Rolf Løvlands «Nocturne». Andrea synger en middelalder/folk-inspirert langsom ballade - vakkert, men det blir for kjedelig.

Kathrine Strugstad: Velvet Blue

Kathrine Strugstad er en dreven artist fra ulike teater- og sangscener med god stemme, men uten noe spesielt særpreg. Låten hun synger lider også under mangel på egenart, og blir noe blodfattig. «Velvet Blue» er en poplåt som prøver å være moderne, men den låter altfor akterutseilt til å være in. Kan likevel være en joker.

Jahn Teigen: My Heart is My Home

Mr. Melodi Grand Prix er tilbake for 14. gang. Morsomt at Jahn Teigen stiller, for han kler denne sangkonkurransen. Synd at ikke den kraftfulle og behagelige balladen er et hakk friskere. Teigen har en flott stemme og han synger kontrollert og passe tilbakelent. Fin crooner-feeling, men jeg får ikke ordentlig tak i låta.

Blissed: You Are The One

Kveldens desidert dårligste, kjedeligste og mest masete låt - en klisjé i alle betydninger av ordet. Blissed er sammensatt for kveldens show, og består av Marianne Solberg Follestad, Marit Strømøy, Anthony Robinson og Kristian Hajdu. «You Are The One» er en rask, pålesset, patetisk og typisk GP-designet poplåt.

Seppo: Can You Hear Me

Seppo består av Tor Endresen og Are Selheim, som spilte sammen i bandet White Rock på 1970-tallet. Det hersker ingen tvil om herrenes vokalkunnskaper. Her leker de Andrea Bocelli og Luciano Pavarotti i en operafisert popmusikal. «Can You Hear Me» er storslått, men søvnig. Har ingenting i Eurosong å gjøre.

Wig Wam: In My Dreams

Glamrockerne Wig Wam fra Østfold stilte i fjor ikledd det amerikanske flagget med «Crazy Things», en skikkelig bredbeint heavyrocker, som var min favoritt. I år prøver de seg igjen med en melodiøs retrorocker av samme kaliber - med potensial til å glede folk som liker Bon Jovi, Stage Dolls og The Darkness i større eller mindre doser.

MELODI 8: Wig Wam.
MELODI 3: Andrea.
MELODI 4: Kathrine Strugstad.
DA: Jahn Teigen anno 1978.
NÅ: Jahn Teigen anno 2004.