POPULÆRT GALLERI: Noen av stjernene fra familien Forsyte i TV-serien fra 1967-1968. Siden har den gått to ganger i reprise. Dramaet er fortsatt populært. BBC har det siste halvannet året sendt en nyinnspilt hørespill-serie med utgangspunkt i John Galsworthys romanserie. Den varer ennå i et halvt år til.
POPULÆRT GALLERI: Noen av stjernene fra familien Forsyte i TV-serien fra 1967-1968. Siden har den gått to ganger i reprise. Dramaet er fortsatt populært. BBC har det siste halvannet året sendt en nyinnspilt hørespill-serie med utgangspunkt i John Galsworthys romanserie. Den varer ennå i et halvt år til.Vis mer

50 år siden NRK sendte Forsyte-sagaen for første gang

Og i dag er det 150 år siden John Galsworthy ble født.

Meninger

Norske TV-seere har gjennom åra vært påfallende interessert i hva som foregår bak veggene i britiske familier. Særlig dersom familiene er preget av det engelske klassesystemet og befinner seg i øvre skikt, stadig med fare for å rykke ned. Overgangen fra 1800-tallets viktorianske normer til 1900-tallets moderne livsstil var ikke lett å takle. Selv ikke den britiske overklassen forble upåvirket av et par verdenskriger og et stadig skjørere kolonivelde.

UFORGLEMMELIGE: Susan Hampshire som Fleur og Eric Porter som hennes far Soames.
UFORGLEMMELIGE: Susan Hampshire som Fleur og Eric Porter som hennes far Soames. Vis mer

Engelsk familieliv har vi sett på TV, i alt fra arbeiderserien «Familien Ashton» i 1971 til «Downton Abbey», der det siste juleselskapet ble avviklet jula 2015. Men det første innblikket i denne typen familiedrama var «Forsyte-sagaen». I år er det 50 år siden den gjorde TV-seere over hele kloden narkotisk avhengig av en ukentlig dose britiske intriger, framført med stiv overleppe. I England holdt pub’ene stengt, i Norge lå gatene øde når nye kapitler i «Forsyte-sagaen» ble sendt. Den var BBCs siste serie i svart/hvitt og den første som ble solgt til Sovjetunionen.

I dag er det 150 år siden opphavsmannen til dette populære dramaet ble født. John Galsworthy (1867-1933) vokste opp i britiske overklasseomgivelser. Familien ville at han skulle bli advokat, men han reiste i stedet utenlands og ble kjent med den seinere forfatteren Joseph Conrad. Han hadde en oppsiktvekkende affære med kona til en fetter, som han omsider giftet seg med. Han ble forfatter, og fra 1906 til 1933 utga han et dusin romaner om figurene som befolker Forsyte-sagaen; to generasjoner hvorav den yngste består av fem søsken med vidt forskjellige karaktertrekk og holdninger til livet.

Vakre kvinner, motvillige ekteskap, kunstnerisk frigjøring, innbitt strenghet og utsvevende selskapsliv er blant ingrediensene som gjør søsknene til interessante skikkelser. Galsworthy var for øvrig en liberal mann som gikk inn for fengselsreformer, kvinnefrigjøring og ytringsfrihet. I 1933 fikk han Nobelprisen i litteratur. Seks uker seinere døde han av hjernekreft. Livet er ikke nådig, verken i virkeligheten, i romaner eller på TV-skjermen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.