50 år siden NRK sendte Forsyte-sagaen for første gang

Og i dag er det 150 år siden John Galsworthy ble født.

POPULÆRT GALLERI: Noen av stjernene fra familien Forsyte i TV-serien fra 1967-1968. Siden har den gått to ganger i reprise. Dramaet er fortsatt populært. BBC har det siste halvannet året sendt en nyinnspilt hørespill-serie med utgangspunkt i John Galsworthys romanserie. Den varer ennå i et halvt år til.
POPULÆRT GALLERI: Noen av stjernene fra familien Forsyte i TV-serien fra 1967-1968. Siden har den gått to ganger i reprise. Dramaet er fortsatt populært. BBC har det siste halvannet året sendt en nyinnspilt hørespill-serie med utgangspunkt i John Galsworthys romanserie. Den varer ennå i et halvt år til. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske TV-seere har gjennom åra vært påfallende interessert i hva som foregår bak veggene i britiske familier. Særlig dersom familiene er preget av det engelske klassesystemet og befinner seg i øvre skikt, stadig med fare for å rykke ned. Overgangen fra 1800-tallets viktorianske normer til 1900-tallets moderne livsstil var ikke lett å takle. Selv ikke den britiske overklassen forble upåvirket av et par verdenskriger og et stadig skjørere kolonivelde.

Engelsk familieliv har vi sett på TV, i alt fra arbeiderserien «Familien Ashton» i 1971 til «Downton Abbey», der det siste juleselskapet ble avviklet jula 2015. Men det første innblikket i denne typen familiedrama var «Forsyte-sagaen». I år er det 50 år siden den gjorde TV-seere over hele kloden narkotisk avhengig av en ukentlig dose britiske intriger, framført med stiv overleppe. I England holdt pub’ene stengt, i Norge lå gatene øde når nye kapitler i «Forsyte-sagaen» ble sendt. Den var BBCs siste serie i svart/hvitt og den første som ble solgt til Sovjetunionen.

I dag er det 150 år siden opphavsmannen til dette populære dramaet ble født. John Galsworthy (1867-1933) vokste opp i britiske overklasseomgivelser. Familien ville at han skulle bli advokat, men han reiste i stedet utenlands og ble kjent med den seinere forfatteren Joseph Conrad. Han hadde en oppsiktvekkende affære med kona til en fetter, som han omsider giftet seg med. Han ble forfatter, og fra 1906 til 1933 utga han et dusin romaner om figurene som befolker Forsyte-sagaen; to generasjoner hvorav den yngste består av fem søsken med vidt forskjellige karaktertrekk og holdninger til livet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer