50 Cent casher inn

Han er blitt skutt, banket, sparket fra platekontrakter og buret inne av politiet. Eminem mener rapperen 50 Cent vil overta hitlistene etter ham.

Les flere anmeldelser her!

LOS ANGELES (Dagbladet): Det er ingen hiphopalbum det er høyere forventninger til enn debutalbumet til 50 cent. «Get Rich or Die Tryin'» er forhåndssolgt i godt over en million eksemplarer på verdensbasis. Det skyldes en vellykket hype av hans bakmenn, verdensstjernen Eminem og produsentgeniet Dr. Dre.

«Monsterlåter»

Lenge før de to kjente rappmogulene ble platas produsenter, var Eminem en stor fan av den 26 år gamle rapperen Curtiz Jackson fra Queens utenfor New York. Eminem synes han skriver «monsterlåter», og var ikke tvil om hans stjernekvaliteter.

- Eminem inviterte meg til hans lanseringsfest for «The Eminem Show» i Los Angeles. Her møtte jeg Dr. Dre, og etter at vi hadde drodlet rundt noen ideer, var i grunnen avtalen klar, sier 50 cent til Dagbladet.

Da andre plateselskaper hørte at den suksessfulle rappduoen var involvert, ringte alle selskapene som hadde vraket ham gjennom åra.

- Jeg fikk bedre tilbud fra flere andre selskaper, men jeg trodde det var kreativt mer givende å arbeide med Em og Dre. Jeg har ikke angret på avgjørelsen.

Ni kuler

Rapperen har en bakgrunn som ligger tett opp til rappmyten: Han vokste opp uten far, men med en narkotikaselgende mor som ble drept da han var åtte år. Hans besteforeldre tok seg av ham, men gjennom tenårene ble han flere ganger arrestert for å selge narkotika.

Etter at han ble løslatt i 1995, tok det nå avdøde Run DMC-medlemmet Jam Master Jay ham under sine plateselskapsvinger.

- Han lærte meg å telle beats, hvordan jeg skulle strukturere låter - alt som har gjort meg til den rapperen jeg er i dag, sier 50 cent. Han er uroet over at drapet på hans mentor fortsatt er uoppklart.

50 Cent kjenner altfor godt til rappverdenens brutale virkelighet, og har selv også vært nær døden flere ganger. For to år siden fikk han ni kuler pepret inn i kroppen utenfor huset til hans bestemor. Det skremte Columbia Records, og selskapet kansellerte avtalen de hadde med ham. Flere andre selskaper skal også ha vært skeptiske til å ha ansvaret for en artist som går med skuddsikker vest og livvakter til møtene.

- Hvis du kan bevege fingrene og tærne etter en slik opplevelse, er du okay, sier 50 Cent nøkternt. Men nær-døden-erfaringen har forandret hans syn på livet - og hans vordende rappkarriere.

- Jeg tenker ikke lenger på å lage musikk som vil selge. Nå lager jeg musikk der jeg sier hva jeg mener. Jeg har lagt hele meg selv inn i musikken min. Og ja, jeg elsker å fleipe med folk. Det er en del av min personlighet, sier 50 Cent, som bare ler av at rappstjerner som P. Diddy, DMX og Big Pun mislikte låten «How to Rob». I låten fantaserer 50 Cent om å stjele fra en rik gangstarapper.

- Du ser disse stjernene kjøre rundt i store biler med diamanter over hele seg, og det slo meg at de har glemt at det er mange som stjeler for å få mat. Det var ikke ment personlig mot noen av dem. Men det er komedie basert på sannheten, og det er derfor låten er så morsom.

Nyttårsaften ble han igjen arrestert utenfor en klubb i New York etter at politiet fant våpen og skuddsikre vester i bilen han og to venner satt i. Mot kausjon ble han sluppet løs, men hendelsen vil neppe medføre problemer for hans karriere. Tvert imot.

Det er ventet at 50 Cents album vil dominere hitlistene de nærmeste ukene. Selv putter han pengene inn i hus og i oppbyggingen av et eget plateselskap, men han vil ikke si hvor han skal slå seg ned.

- Jeg kan ikke si hvor jeg bygger huset mitt, for jeg har nok av folk etter meg.

VARSKU HER: Eminem mener 50 Cent er hans rapptronfølger på hitlistene. Han har sammen med Dr. Dre produsert rapperens debutalbum, som kommer ut mandag. - Jeg tenker ikke lenger på å lage musikk som vil selge. Nå lager jeg musikk der jeg sier hva jeg mener, sier rapperen.