TIL OSLO: Val McDermid fra Skotland skriver noen av de skumleste krimromanene i bransjen. Hun dukker opp på Krimfestivalen i Oslo, som går av stabelen fra 7. til 9. mars i år. Foto: Lars Eivind Bones
TIL OSLO: Val McDermid fra Skotland skriver noen av de skumleste krimromanene i bransjen. Hun dukker opp på Krimfestivalen i Oslo, som går av stabelen fra 7. til 9. mars i år. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

50 krimforfattere fyller Oslo med mord og mysterier

Ny krimfestival har vokst siden i fjor.

Krimfestivalen i Oslo, som i fjor ble arrangert for første gang, har vokst seg større siden sist.

Fjorårets festival var et initiativ fra Cappelen Damm.

I år har 11 andre store og små forlag sluttet seg til arrangementet, fra Aschehoug og Gyldendal til en rekke av de mindre forlagene som utgir krim.

Britisk krim Resultatet er at 50 forfattere, i motsetning til 30 i fjor, vil opptre på åtte scener. 40 arrangementer er planlagt i løpet av de tre dagene festivalen varer, fra 7. til 9. mars. Forfatterne vil diskutere alt fra økonomiske forbrytelser til mord i det lukkede rom.

Blant dem som har sagt ja til å komme, er britiske Val McDermid, Tom Rob Smith, Sophie Hannah og John Harvey, som er litt av en kultforfatter i hjemlandet. Fra USA kommer Zoë Ferraris. Islandske Yrsa Sigurdardottir dukker opp, det samme gjør Annti Toumianen fra Finland.

Svenskene best? Ikke overraskende er svenskene rikt representert, med forfatterparet Lars Kepler, Jens Lapidus, Hjorth & Rosenfeldt, Viveca Sten, Helen Tursten, Ninni Schulmann, Karin Wahlberg, Håkan Østhlund, Cilla og Rolf Björklind og Lars Petterson. Fra Danmark kommer Sara Blædel, Erik Valeur og Elsebeth Egholm. Et tema vil bli forholdet mellom dansk og svensk krim.

Er danskene de nye svenskene?

Ellers blir det debatter om blant annet advokater og journalister som helter, psykologisk krim, krim og realisme, spionlitteratur, forholdet mellom tv-krim og skjønnlitteratur.

Mord på scenen Blant de mange norske forfatterne som vil opptre er Knut Faldbakken, Gunnar Staalesen, Knut Nærum, Aslak Nore, Anne Holt, Chris Tvedt, Tom Egeland, Tom Kristensen, Jørn Lier Horst, Torkil Damhaug og Hans Olav Lahlum.

Blant samarbeidspartnerne er også Oslo Nye Teater, som vil bidra med «Mord i teatret» på Centralteatret hver kveld, en rundtur med «spøkelser, mord og forfattere».

Harald Eia og Helén Vikstedt vil presentere krimteatersport. Fredag kveld blir det arrangert en quiz, der vinneren kan betrakte seg som en uoffisiell norgesmester i mord og forbrytelser.