50 nettaviser rammet av full kollaps

Storflom i databasen.

RAMMET AV OVERSVØMMELSE: Pressekonsernet Amedias database ble rammet av oversvømmelse i natt, og var uten strøm i en lengre periode. Det gjorde at over 50 nettaviser ikke hadde internett. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
RAMMET AV OVERSVØMMELSE: Pressekonsernet Amedias database ble rammet av oversvømmelse i natt, og var uten strøm i en lengre periode. Det gjorde at over 50 nettaviser ikke hadde internett. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Østlandsområdet ble i natt rammet av store mengder nedbør, og en rekke problemer oppstod i tog- og veitrafikken som følge av mye regn.

Men det er ikke bare uteområdene som i natt ble rammet av regnet - også alle avisene som inngår i pressekonsernet Amedia ble helt slått ut.

Pressekonsernet Amedia eier helt eller delvis 50 aviser og nettaviser rundt omkring i landet.

- Helt håpløst «Grunnet flom ved Amedias sentrale dataserver ved Kjeller i Lillestrøm er for øyeblikket Nordlys og alle andre Amedias aviser uten internettilgang. Det jobbes nå med å ordne feilen, men inntil videre vil dessverre oppdateringene på nordlys.no være færre enn vanlig. Vi beklager dette og håper man får ordnet feilen så raskt som mulig», skriver avisa Nordlys, Nordnorges største avis og informasjonskanal.

Avisa i Nordnorge ble altså slått ut på grunn av en flom i et rom i Lillestrøm.

- Det er helt håpløst hvis så mange aviser over hele landet kan slås ut av litt vann, sier sjefredaktør i avisa Anders Opdahl til Dagbladet.

Han forklarer at en meter med vann hadde i løpet av nattetimene lekket inn på server-rommene til Amedia på Lillestrøm.

- Det er Amedias store datahjerne. Vannet har slått ut strømmen, forklarer han, og legger til:

- Det er ikke artig å bli slått ut på grunn av litt vann på Østlandet. Det er problematisk, det er det ingen tvil om, spesielt når vi ikke er sikre på når vi kommer på lufta igjen. Nordlys.no er i stadis større grad den nyhetsmessige drivkrafta i mediehuset vårt, og når den i praksis står under vann så er det klart at det er vanskelig.

- Vi må bare krysse fingrene for at vi kommer på lufta igjen.

- Frustrerende Det er ikke bare avisa Nordlys som ikke har hatt internettilgang de siste timene.

- Det er mange, mange tusen nordmenn som kommer til å merke dette. Det er frustrende for oss og for leserne våre, sier han.

Han opplyser om at i Nordnorge er det strålende sol og 22 grader - ifølge sjefsredaktøren en av de flotteste og varmeste dagene på lenge.

Oppe igjen om kort tid Teknologisk direktør i Amedia Tom Lekang opplyser om at de jobber på spreng for å løse problemet.

- Hvor lenge vi har vært uten strøm er jeg ikke hundre prosent sikker på, men det har vært en konsekvens av nattens regnskyll i Østlandsområdet. Det har slått ut strømmen. Datasystemene er ikke berørt, men hovedinntaket til strømmen er ute, forteller han.

Selv om selve datahjernen er slått ut, har Amedia en sikkerhetsløsning som skal få nettavisene opp og gå igjen om kort tid.

- Hovedinntaket på strømmen er oppe igjen øyeblikk, så vi regner med å være tilbake i løpet av få minutter. Hvis ikke selve server-rommet vil fungere så har vi en sikkerhetsløsning også, forsikrer han.

SLÅTT UT: 50 norske nettaviser, blant annet Nordlys.no - Nordnorges største nettavis. Skjermdump av Nordlys.no
SLÅTT UT: 50 norske nettaviser, blant annet Nordlys.no - Nordnorges største nettavis. Skjermdump av Nordlys.no Vis mer