Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- 500 000 nordmenn strømmer og laster ned filmer ulovlig

Nå skal Rettighetsalliansen ta dem.

ALT AV FILMER: Leder av Rettighetsalliansen, Willy Johansen, forteller at alle filmer, som bl.a. den populære «Ant-Man», blir offer for ulovlig strømming, nedlastning og fildeling. - Rettighetshavere taper omlag 500 millioner kroner årlig - bare i Norge, sier Johansen til Dagbladet. Foto: FILMWEB
ALT AV FILMER: Leder av Rettighetsalliansen, Willy Johansen, forteller at alle filmer, som bl.a. den populære «Ant-Man», blir offer for ulovlig strømming, nedlastning og fildeling. - Rettighetshavere taper omlag 500 millioner kroner årlig - bare i Norge, sier Johansen til Dagbladet. Foto: FILMWEB Vis mer

(Dagbladet): - Dette fører til tap av inntekter på 500 millioner kroner i året - bare i Norge.

Det sier leder i Rettighetsalliansen og generalsekretær Norsk Videogram Forening, Willy Johansen til Dagbladet.

Ifølge analyseverktøyet Google Trends er Norge helt på verdenstoppen når det gjelder søk etter pirattjenesten Popcorn Time.

En halv million nordmenn NRK melder at 250 000 nordmenn bruker den ulovlige film- og tv-serie-strømmetjenesten Popcorn Time. Mørketallet er sannsynligvis det dobbelte.

- Dessverre viser våre oversikter at tallet er mye høyere.

- Vi antar at så mange som opp mot 500 000 nordmenn bruker Popcorn Time og ulovlige andre strømme- og nedlastningssteder, sier Willy Johansen.

Støvsuger ip-adresser Nå har Rettighetsalliansen startet å samle inn ip-adresser på nordmenn som benytter seg av Popcorn Time og tilsvarende nettsteder.

- Dette har vi lov til, sier Johansen.

- Våre jurister og datafolk er allerede i gang, og vi har informert Datatilsynet, som ikke har noen innvendinger. Dette har vi full anledning til.

Et digitalt fingeravtrykk Stortinget vedtok i 2013 at eiere av åndsverk, produsenter og de som representerer dem, som bl.a. Rettighetsalliansen og Norsk Videogram Forening, har lov til å samle inn ip-adresser.

En IP-adresse viser identiteten til routeren som enhver pc, nettbrett og telefon er knyttet.

Hva Rettighetsalliansen skal gjøre med ip-adressene og navnene de representerer, er ikke bestemt. At de kommer til å ta kontakt med innehaverne av disse, ligger i kortene.

Et klart tyveri - Vi har full mulighet til å anmelde, men vi har ikke anledning til å sende økonomiske krav, selv om enkelte andre land gjør dette, sier Willy Johansen.

Å stjele en dvd i en forretning, er alle enige om er tyveri. Hvorfor skal ikke det samme gjelde for nettet? spør Rettighetsalliansen.

- Å gå løs på hver enkelt bruker, er tidkrevende og dyrt. Vi ønsker jo heller å få slutt på den ulovlige distribueringen. De eneste som kan gjøre det, er bredbåndsleverandørene, sier Johansen.

Ny åndsverklov Han håper at forslag til ny åndsverklov, som skal på høring i Stortinget til høsten, skal gjøre det lettere å stoppe ulovlig strømming og nedlastning - og formidling av dette.

- Med klarere lovhjemmel kan bredbåndsleverandørene stoppe slike som Popcorn Time, sier Johansen.

Tall som Rettighetsalliansen og Norsk Videogram Forening sitter på, viser at rettighetshavere og produsenter taper 500 millioner kroner årlig. Det er bare i Norge alene.

På nettsida til Popcorn Time har grunnleggerne også gitt et noe diffus svar til brukerne om hvorvidt det er lovlig eller ikke å bruke tjenesten.

- Det avhenger av hvor du er fra, egentlig. Nok en gang: vi bruker torrents, så hvis du virkelig bryr deg, bør du google hvilke lovverk og regler som gjelder der du bor, skriver nettsida.

SKAL TA TYVTITTERE: Vi samler inn ip-adresser på nordmenn som benytter seg av Popcorn Time og tilsvarende nettsteder, sier Willy Johansen på vegne av Rettighetsalliansen og Norsk Videogram Forening. Foto: Privat
SKAL TA TYVTITTERE: Vi samler inn ip-adresser på nordmenn som benytter seg av Popcorn Time og tilsvarende nettsteder, sier Willy Johansen på vegne av Rettighetsalliansen og Norsk Videogram Forening. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling