ALGORITMER:«Kan man regne seg fram til tiltrekning?»spør artikkelen. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
ALGORITMER:«Kan man regne seg fram til tiltrekning?»spør artikkelen. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB ScanpixVis mer

500 000 nordmenn velger arrangert ekteskap

Vi er liberale og åpne, og velger partner fritt. Tror vi.

KJÆRLIGHET: Der foreldrene mine kommer fra, forventes det at man møter sin livsledsager ved at foreldrene introduserer deg. Dette som følge av intens siling etter mor og fars kriterier. Personen bør ha riktig klasse, ha høy utdannelse, bra rykte og så videre. En rekke krav må innfris før det i det hele tatt er interessant å la dere møtes. Disse holdningene importeres hit til Norge ved innflytting - men her i landet sees dette heldigvis på som reaksjonært, og som noe vi nordmenn for lengst er ferdig med. Vi er jo liberale og åpne, og velger partner fritt. Tror vi.

Sannheten er derimot at vi arrangerer oss selv inn kriteriebaserte «ekteskap». Ikke etter mammas lister, men etter kalde robotkriterier på kyniske matchmakingsider. En halv million kjærlighetssøkende landsmenn har registrert seg her, i troen på perfekte matcher og langvarige forhold. Dette er nemlig salgsargumentene til Norges største nett-datingsider. De selger tjenestene som vitenskapelig bevist, med algoritmer laget av eksperter.

Datingnettstedene bruker roboter, som siler ut «mismatcher». De hevder at du slik har langt større sjanse for å treffe den rette og dermed ikke kaster bort tid. Dette er blank løgn. Man kunne like godt silt ut folk etter brillestyrke.

Er kjærlighet logisk? Kan man regne seg fram til tiltrekning? Nettstedene som selger dette sier ja, og viser til at algoritmene er utviklet av psykologer og bevist effektive. I vitenskapen er det ett kriterium som må oppfylles: At resultatene kan etterprøves av andre forskere. Ingen matchmaking-sider i verden har noensinne lagt fram etterprøvbare bevis, heller ikke de norske. Tvert imot holdes resultatene hemmelige, og kalles bedriftshemmeligheter. Kjempevitenskapelig.

Derfor risikerer du å misse drømmepartneren, hvis du krysset av på livsmottoet «ut på tur, aldri sur» i stedet for «smil til verden og verden smiler til deg». Til en høyt utdannet og kunstinteressert jente som i tillegg trener mye, sender maskinen bare bolegutter som forslag. Akkurat som når de reaksjonære foreldrene vraker en mengde kandidater fordi de kommer fra «feil» familie, velger roboten bort tusenvis etter verdiløse livsmottoer og vilkårlig rangering av egne evner.

Å si at man slik bedrer sjansen på å treffe den rette, er å profittere på sårbare folk som søker kjærlighet. Det er hårreisende å hevde at dataprogrammer er bedre enn deg selv til å finne en kjæreste og få forholdet til å vare. Neste logiske skritt må bli å gjøre som Shaadi.com, Indias største datingside: Få egen funksjon for foreldre. Her kan de til og med sile på hvor mange søstre i familien som er gift.