I Dagbladet 4. desember tar SV-leder Audun Lysbakken til orde for å kutte antall F-35 kampfly fra 52 til 40. Han mener det vil gi et økonomisk handlingsrom som kan løse de fleste konfliktene i landmaktforhandlingene. Det er feil.
Når Lysbakken tror det må færre fly til for å styrke landmakten, glemmer han å se på helheten. Forsvarets samlede kampkraft og forsvarsevne er avhengig av samvirket mellom luft-, sjø- og bakkestyrker for å fungere optimalt.

52 kampfly er et minimum av det vi vil trenge for å kunne opprettholde norsk forsvarsevne. Norges land-, sjø- og luftstyrker er avhengige av dette nivået av luftkontroll, for å kunne operere i møte med den typen våpen og teknologi vi kan stå overfor i framtida. Antallet 52 F-35 er også nødvendig for at våre allierte skal ha mulighet til å komme oss til unnsetning dersom det blir aktuelt.
F-35 er dermed helt avgjørende for å sikre og håndheve norsk suverenitet, og er et svært viktig bidrag til norsk forsvarsevne og Natos kollektive forsvarsevne. Et militært forsvar skal bidra til å unngå at en konflikt bryter ut, og de nye kampflyene er det viktigste tiltaket for å styrke kampkraften til Forsvaret. Kampflyet skal avskrekke, og i verste fall bidra til å stoppe, et angrep på Norge.

Norge skal kjøpe kampfly til over 260 milliarder kroner. Det er de 52 elefantene i rommet
Nato-medlemskapet gir sikkerhetsgarantier og kollektiv støtte til medlemslandene. Men det innebærer også en forpliktelse til å investere i egen sikkerhet. Med de nye kampflyene får vi en langt bedre kapasitet til å ivareta Natos interesser i nord på en god måte
Vi må se på forsvar av Norge som en fellesoperasjon. Kontroll i luften er helt avgjørende for utfallet av forsvarskampen, også på bakken og i havet. Reduserer vi antall fly, svekker vi forsvarsevnen.