57,2 kilo om morgenen

«Tirsdag: 57,2 kilo, 42 sigaretter, 9 alkoholenheter, 2440 kalorier.» Den som tror at bokklubber og forlag sammensverger seg om å utgi litteratur skreddersydd for kvinnelige lesere, kan triumfere denne uka. I morgen lanseres «Bridget Jones' dagbok» i Norge - den kraftigst markedsførte boka siden Gro skrev om seg selv. «Har du forsett om å lese én bok som garantert vil bli diskutert, er valget i år enkelt,» skriver bokklubbredaktør Knut Gørvell i medlemsbladet.

  • Problemet er at du allerede har lest den. Den kaloritellende, smånevrotiske, mannejaktende Bridgets dagbok fra medielivet i London har vært trykt som «utdrag» i aviser og som «langlesning» i magasiner. Om forfatteren, journalisten Helen Fielding, vet du det som trengs: Hun er thirty-something, singel og bor i London. Det du får i boka er stort sett mer av det samme: Mandag til søndag fra januar til desember med kalorier og shopping, våte drømmer og akutte livskriser. Kurert med skrapelodd, sherry og sjokolade.
  • Er Bridget Jones, som det hevdes, «nittiåras urbane kvinne», postfeministisk og karriereorientert - men ensom om kvelden over mikro-middag for én? Eller er hun en attenhundretalls-heltinne i miniskjørt og strømpebukse, ventende på at Drømmemannen skal ri henne inn i solnedgangen? (Bokas mannlige håp heter for øvrig Darcy, som den romantiske helten i Jane Austens «Stolthet og fordom».)
  • Når sant skal sies er Bridget Jones ingen av delene. Hun er en tegneseriefigur, skapt for å underholde en daglig leser i løpet av tretti linjer på bussen hjem. Boka, som slo ned som en kaloribombe på britiske bestsellerlister, startet som en spalte i avisa The Independent. Bridgets appell må ses på bakgrunn av den engelske avistradisjonen med «dagbøker» - der en spaltist daglig forteller smått og stort, gjerne fra det offentlige selskapslivet. Bridget Jones' dagbok handler om bakrusen. Den grusomme, ensomme, mislykte, hodeverkende dagen derpå.
  • Som lønnsslipp og kontaktannonse for sin skaper har Bridget Jones fungert optimalt. Tilbud om sex og sympati strømmer inn til forlaget. Nå skal livet hennes bli film, før Helen Fielding setter seg ned og skriver «Bridget Jones' dagbok, del to». Journalisten er blitt sosietetsnytt hver gang hun ankommer et offentlig evenement med mannlig følge. Men akk, det blir visst aldri «noe mer», som Bridgets mor ville sagt det.
  • Det beste vi kan gjøre, er umiddelbart å tipse henne om kontaktannonsen til Kjetil Rolness.