SKJEGGETE KRIGER: Norske Kristofer Hivju har blitt et internasjonalt kjent fjes gjennom fantasyserien «Game of Thrones». Foto: HBO Nordic
SKJEGGETE KRIGER: Norske Kristofer Hivju har blitt et internasjonalt kjent fjes gjennom fantasyserien «Game of Thrones». Foto: HBO NordicVis mer

575 på jobb for at Kristofer Hivju skulle spille inn Game of Thrones-scene

- Jeg liker presset.

(Dagbladet): Når 36-åringen er på jobb for den internasjonale megasuksessen «Game of Thrones», der han selv har en viktig rolle som krigeren «Tormund Giantsbane», er det nord i Irland.

Hivju beskriver arbeidsplassen, som har opptil 600 mennesker på jobb hver dag, av flere tusen som jobber med serien, som et uglamorøst sted med mye kald gjørme.

Én dag hadde han vandret rundt med datteren (6) på et av slottene som spesialbygges for serien. Det synes hun var kjedelig.

- Jeg vil dra hjem, sa hun.

- Jeg sa til henne: 50 millioner fans vil være i dine sko akkurat nå, så hold munn, forteller Hivju lattermildt.

- Et stort kick Gårsdagens episode er ifølge «Tormund», selv én av de dyreste tv-episodene laget noensinne, der filming av én sekvens kunne ta fire uker. Ut av én måneds arbeid kom denne femtiåtte minutter lange episoden ut, med Hivjus karakter i sentrum.

Den ene dagen under innspillingen ble 575 mennesker innkalt på jobb. Da var Hivju den eneste skuespilleren tilstede.

- For meg er det mer intenst og skummelt å stå foran førti personer på en scene, enn de hundretalls menneskene som dukket opp på jobb den dagen. Jeg liker det presset, sånn er det å lage film, forteller han.

- En gang i skulle filme en stor scene, men hadde kun 20 minutter sollys igjen å filme på. Vi hadde kun én sjanse på å klare hver tagning. Det er et stort kick.

I kampens hete på settet innrømmer Hivju at til tross for at amerikanerne er ekstra nøye med sikkerheten, hender det at én av de 10-15 stuntmenn han sloss mot kan få et sverd i skallen.

- Jeg har sikkert skadet veldig mange under innspilling, men de bare smiler. De er litt masochistiske av seg og liker å bli skadet. Det er en del av yrket deres, sier Hivju.

Kaller piratkopiering for ukultur - Du er ikke en fan hvis du stjeler det. Da er du en tyv, sier han.

Hivju referer til de fire første episodene av «GoT» sin femte sesong, som ble lekket på nett i midten av april. Fantasyserien er blant annet kjent for å være verdens mest piratkopierte tv-serie.

Oslo-mannen mener foreldrene burde oppdra barna til å ikke piratkopiere, som han sammenlikner med å stjele i butikken.

- Dette er en serie som bruker mange millioner dollar på produksjonen, med flere hundre mennesker på sett hver dag av flere tusen som jobber med serien, og som bruker så mye tid på å jobbe for «Game of Thrones» - og plutselig ligger det gratis ute på nett. Det synes jeg er provoserende og en ukultur, sier Hivju.

Skuespilleren forteller at han hadde forstått det i større grad dersom serien var utilgjengelig for strømming i Norge, men at piratkopiering fremdeles ikke er noen unnskyldning.

- Det er litt som om en isfabrikk lager is i syv måneder. Plutselig bryter noen seg inn og stjeler 40 prosent av isen, og dagen derpå spiser de den på åpen gate og snakker om hvor god den er med hverandre. Da synes jeg heller folk kan betale noen kroner for isen, sier han.

Mange seil i vinden Gjørmete og kalde omgivelser er langt ifra det internasjonalt interessante nordmannen sin eneste arbeidsplass om dagen.

I tillegg til å ha noen hemmeligholdte planer på lur, begynner Hivju på hans tredje «Beck»-film i dag.

Etter Mikael Persbrandt meldte sin avgang fra rollen som «Martin Becks»-sidekick, «Gunvald Larsson», som han har hatt siden 1997, kom Hivju på banen som politimannen og familefaren «Steinar Hovland».

Han sier det blir en helt annerledes karakter.

- «Hovland» er en psykolog i politiuniform. En mann som klarer å komme under huden på de mistenkte med smidige metoder, sier Hivju om rollen.

Neste år spiller han mot Jakob Oftebro og Pål Sverre Hagen i norske «Birkebeinerne». Hivju sier at han ikke blir sliten av denne livsstilen -  å fly om morgenen til Sverige, skyte film på dagen, returnere til Oslo på kvelden, og når han først har fri pugger han manus.

Han elsker det.

- Men etter hovedrollen i fire filmer på rad blir det nå pause. Jeg tar meg en ferie med Gry og jentene, sier han.

- Vi får se hvor lenge det varer.