59 og like blid

At det går an! For det første må han jo være helt utafor alle riktige målgrupper, de sier han ble 35 i forgårs, altså helt hinsides alt som er «in» i både kanaler, tabloider og reklame. Ikke er han kynisk, ikke er han trendy, og sånt vil være standup!

Glem det. Jon Skolmen sjarmerte salen i senk i går.

«Dette har jeg ventet på i tjue år,» smilte Skolmen, og trakk inn magen. Allerede da var salen solgt, for endelig kom alles yndlingsonkel fram i lyset. Snillere og rarere enn noen andre. Det ender vel med at Scene West må selge ikke bare ståplasser, men ekstrabilletter til fanget hans!

Jon Skolmen er ingen mimrende standuponkel, han er noe mye mer og enda eldre: en lys levende eventyrforteller. Publikum plasserer han straks i armkroken, der trives vi, der er det trygt og godt - og spennende.

Passe rar

For det er vel publikum som har ventet på dette, om ikke i tjue år, så i hvert fall lenge nok. En helt alminnelig voksen mann - i hvert fall kan han virke sånn, akkurat passe snill i smilet og akkurat passe rar og lealaus å se på, som husker akkurat hvordan det var alt sammen, og dessuten lurer på hvorfor det er som det er. Da er han nesten best, jøss ja. Hele livet er forresten et stort «jøss», sier Jon underfundig:

«Jøss, har'u'kke gifta deg ennå?» eller «Jøss, æ'kke du over seksti?»

Ikke ufarlig

Jon Skolmen er alt på u, underfundig, umoderne, ujålete, full av understatements, men slett ikke ufarlig. Showet har han lagt opp med et skrått tilbakeblikk, og han har sprek nok fantasi til å tøye ståstedet et par generasjoner framover også.

Tenk bare når barnebarnet i framtida skal forklare hva en skrivemaskin en gang var: PC og skriver i ett. Eller - hva het det da? Jo, et brev. Og noe de kalte frimerke («en liten papirlapp som de slikket på også med bilde på for eksempel av en elg eller han gamlekongen, Haakon Magnus og dronning Aqua-Lene...»)

Pølsevev

Med stort lune og skarpt blikk for karakteristikker forteller Skolmen om barndom, skolegang, pubertet og krig, militær- og NRK-tjeneste så salen kroer seg. Men aller best er ekstranummeret hvor vi kurses grundig og myndig i kunsten å selge pølse med lompe («husk å krumme, jeg sier krumme! lompen før pølsen legges i») og dessuten får en rask gjennomgang av ulike sennepsteknikker.

Da er han bare helt til å spise opp.

VOKSEN MORO: Jon Skolmen beviste at man ikke trenger å være 30 år og kynisk for å være stand-up komiker.