Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

6 grunner til å bruke usunt mye tid på primærvalgene

Derfor bør du sitte med telefonen i fanget og lese om Donald Trump istedenfor å bruke tid sammen med familien din.

UNNSKYLDNING: Donald Trump er bedre til å skryte enn den enslige onkelen din som alltid ankommer familieselskapet i en åpen Mazda. Foto: Reuters
UNNSKYLDNING: Donald Trump er bedre til å skryte enn den enslige onkelen din som alltid ankommer familieselskapet i en åpen Mazda. Foto: Reuters Vis mer
Meninger

1) Fordi alle trenger en føljetong i livet. Det er derfor du har utviklet et usunt forhold til Netflix. Men det tar tid å komme seg inn i en ny serie. Stortingsvalget i Norge er som en spillefilm: en underholdende helkveld, men så er den over. Primærvalgene har 50 små episoder og et utall uventede tvister. Når høyesterettsdommer Scalia dør i andre episode, begynner ting å skje...

2) Fordi USAs president styrer verdens største økonomi. Klart en samfunnsengasjert borger som deg må følge med på hvem som skal bekle verdens mektigste verv. Men husk at for hvert kvarter du bruker på å lese om Ted Cruz, må du bruke fem minutter på japansk politikk. Japan er jo tross alt verdens tredje største økonomi, og kampen om toppvervet i Det Liberaldemokratiske Partiet er uhyre spennende. Du vet hva jeg snakker om, ikke sant? Lederstriden mellom Shinzo Abe og Shigeru Ishiba?

3) Fordi norsk politikk mangler et skikkelig persongalleri. Egentlig elsker jo vi nordmenn personifisert politikk. Vi deler tross alt ut Nobels fredspris, der vi later som om enkeltpersoner har æren for å ende borgerkriger og avvikle raseskiller. Og primærvalgene er noe av det mest personfokuserte politikken har å oppdrive.

4) Fordi du trenger noe å snakke med broren din om. Å være en Sanders- eller Clinton-tilhenger er litt som å gå med Liverpool-trøye: en ice breaker. Interessekombinasjonen britisk fotball og amerikansk innenrikspolitikk er allmenn nok til small talk, og gir deg samtidig muligheten til å skreddersy din egen identitet. Men for Guds skyld, ikke gjør motsatt. Amerikansk fotball og britisk innenrikspolitikk er sosialt selvmord. Britisk innenrikspolitikk minner litt om den amerikanske, men er mye kjedeligere. Bernie Sanders heter Jeremy Corbyn. Hillary Clinton heter både Yvette Cooper og Liz Kendall. Jeg vet, det er jævla forvirrende.

5) Fordi du er lei av den politiske korrektheten i Akersgata. Det er befriende hvordan statushierarkiet blant norske kommentatorer snus på hodet når republikanerne skal gjøre opp om ledervervet. Jan Arild Snoen blir plutselig gamlefar i huset. Ærverdige NRK-korrespondenter reduseres til dumme brød som ikke forstår kodene. Minerva blir til VG, avisen alle vender seg til for å holde seg oppdatert. Og en løs kanon som George Gooding blir hele Norges Nate Silver, som med millimeters presisjon kan spå utfallet av en caucus i Iowa. Primærvalgene er nerdenes hevn.

6) Fordi presidentkandidatene kan gjøre alt den norske middelklassen kan gjøre - bare bedre. Donald Trump er bedre til å skryte enn den enslige onkelen din som alltid ankommer familieselskapet i en åpen Mazda. Ted Cruz er ondere enn konfirmantlederen som tafset på deg da du var ung og sårbar. Hillary Clinton er mer intens enn borettslagets lesbiske ildsjel. Og Marco Rubio er glattere enn svensken som har fått deg til å bytte strømabonnement tre ganger siden jul.

Fremfører du disse punktene i et hyggelig tonefall, er jeg er sikker på at familien din vil forstå hvorfor du ikke bryr deg om dem lenger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media