ØYEBLIKKET: Året er 1976. EM i fotball går i Jugoslavia. I finalen Vest-Tyskland mot Tsjekkoslovakia. Straffesparkkonkurranse og sistemann ut er Antonin Panenka. I mål står vesttyskeren Sepp Maier. Tsjekkeren gjør noe fotballverden aldri tidligere har sett, han chipper (lobber) ball løst midt i mål. FOTO:Digitalsport
ØYEBLIKKET: Året er 1976. EM i fotball går i Jugoslavia. I finalen Vest-Tyskland mot Tsjekkoslovakia. Straffesparkkonkurranse og sistemann ut er Antonin Panenka. I mål står vesttyskeren Sepp Maier. Tsjekkeren gjør noe fotballverden aldri tidligere har sett, han chipper (lobber) ball løst midt i mål. FOTO:DigitalsportVis mer

60 000 politifolk og spillere som tjener mer på ei uke enn det folk flest gjør i løpet av 10 år

Om ei uke starter fotball-EM i Frankrike. Nei, det var bedre i 1976.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

De eldste og mest belastede av oss pasienter med virus fotball har også diagnosen Panenka. Denne fotballspilleren som er i eksklusivt selskap av fotballspillere som har noe oppkalt etter seg. Vi kan nevne Cruyff-finta, Guds Hånd til Maradona (og raidet mot England selvsagt), «det å ta en Jesper Olsen» (pasningsstraffe på Ajax sammen med Cruyff) og Zidane-finta. I Norge kan vi også skryte på oss Flo-pasningen og Toro-finta - den siste utført av Skeid - og Lillestrøms Tor-Egil Johansen.

Men, kanskje den mest unike er Panenka ettersom det han foretok seg ble utført i en finale. I et stort mesterskap. Mannen med hovedfag i bart gjorde noe som vi med evig fotballidelser aldri hadde sett før, og det i et avgjørende øyeblikket.

Hovmesteren

Antonín Panenka sa dettte i 2012 til den svenske nettutgaven av avisa Expressen, etter at den italienske hovmester, Andrea Pirlo, hadde kopiert hans unike straffespark mot England i EM-kvartfinalen:

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn