60 år feirer hun i sola

NEW YORK (Dagbladet): Når Liv Ullmann i dag fyller 60 år, har hun sørget for at sola skinner. Liv befinner seg nemlig på en karibisk øy sammen med gamle venninner fra syklubben i Norge.


JUBILANTEN: Liv Ullmann jobber med to filmprosjekter, men tar seg tid til å feire 60-årsdagen med gode venninner.

Lørdag er hun tilbake i USA og spiser middag med Hillary og Bill Clinton.

- Jeg feirer selve dagen sammen med gamle venninner fra folkeskolen og deres ektemenn. Vi skal nyte solen og livet, sier Liv Ullmann. Dagbladet traff henne i Washington nylig.

Beundrer Bill
Når hun lørdag skal i middagsselskap sammen med USAs president i følge med sin tidligere ektemann Donald Saunders, kan det være en lite munter Bill Clinton. Mye tyder på at Representantenes hus vil stemme for riksrett og be Senatet avsette presidenten.

- Det er ikke min sak å mene så mye om Clinton og Lewinsky-skandalen. Men slikt kan jo hende i de beste familier. Jeg har stor beundring for Bill Clinton som president. Og det skader ikke USA å ha en oppegående mann i embetet, sier Liv Ullmann, som holdt tale for Clinton da han første gang ble innsatt som president i 1992.

- Dessuten har jeg enorm resekt for Hillary, sier hun.
I høst har Liv Ullmann sittet i New York og i Key Largo i Florida og skrevet dreiebok for en ny Bergman-film hun skal ha regien på. «Troløsa» har glitrende skuespillernavn som Lena Endre og Erland Josephson på rollelista. Innspillingen starter i august.

Døråpner Bull

Allerede 6. januar må Liv forberede seg på oppmerksomhet i USA. Da har filmen hennes «Enskilda samtal» USA-premiere. Og så er hun stolt av datteren Linns suksess som romandebutant.

- Jeg har også filmprosjektet om Ole Bull å tenke på, forteller Liv. Prosjektet er et samarbeid med Arve Tellefsen, som skal spille all musikken.

- Nå har vi fått Egil Monn-Iversen som produsent, og penger skal vi klare å skaffe, sier hun optimistisk.
- Ole Bull var en døråpner for personer som Henrik Ibsen og Edvard Grieg. H.C. Andersen var en venn av ham, og Ole Bulls norske koloni i USA var et spennede prosjekt. Ole Bull er en mangfoldig og spennede skikkelse, sier Liv Ullmann, som synes 60 år er helt ålreit.

- Da har man jo fått litt erfaring, glitrer Liv, før hun stikker av til blå bølger og varm sol.