600 000 lastet ned «Lost»

Mens 709 000 så den på TV. 1,2 millioner har lastet ned «Quake 4».

(Dagbladet.no): The Pirate Bay er en av Skandinavias mest populære kilder for nedlasting av musikk, filmer og TV-serier.

Egne tall fra siden er oppsiktsvekkende. Mens gårsdagens sesongpremiere på «Lost» ble sett av i gjennomsnitt 709.000 på TVNorge, er det 611.705 som har lastet ned den siste episoden som ble vist i USA.

Gjengen bak The Pirate Bay anslår at brukere fra Skandinavia står for 50 prosent av alle nedlastningene.

- Det kan bety at vi i Skandinavia laster ned mye mer enn andre. Men samtidig er jo Pirate Bay en svensk side og vi har satset mye på det skandinaviske markedet, forteller Peter, en av dem som står bak denne siden.

- Ikke ulovlig

Peter er opprinnelig fra Bergen, men vil ikke stå frem med fullt navn på grunn av sin nåværende jobb.

- Vi ser at markedet vokser i hele verden, og Skandinavia henger med på denne utviklingen, fortsetter han.

De utallige truslene fra de ulike bransjeorganisasjoner og deres advokater bryr han seg lite om.

OFFER FOR NEDLASTING: Titusenvis av nordmenn lastet trolig ned den siste episoden av «Lost». Forhåpentlig er ikke datamaskinen John Locke (Terry O\'Quinn) jobber med, tilkoblet nettet. FOTO: TVNORGE
OFFER FOR NEDLASTING: Titusenvis av nordmenn lastet trolig ned den siste episoden av «Lost». Forhåpentlig er ikke datamaskinen John Locke (Terry O\'Quinn) jobber med, tilkoblet nettet. FOTO: TVNORGE Vis mer

- Nei, vi synes egentlig det er bare morsomt. Utfra den svenske lovgivningen gjør vi ingenting ulovlig. Vi gir bare informasjon om hvor ting finnes, det er det.

Peter tror at Pirate Bay kommer til å eksistere i mange år til. Det eneste som kan stoppe virksomheten, er en lovendring.

- Og det skjer jo ikke over natten. Det her er hobbyen vår og vi er veldig stolt over hva vi har fått til.

Tror ikke på tap

Pressesjef Ingerid Medhus i TVNorge forteller at en tilsvarende undersøkelse fra tidligere i år, viste at rundt 60.000 nordmenn lastet ned «Lost».

- Men når 709.000 mennesker så på premieren i går, viser det at folk også vil se den når den går på TV. Dette er veldig positive tall, som viser at interessen fortsatt er der, mener Medhus.

Men at mange laster ned, er det liten tvil om. I tillegg til The Pirate Bay, finnes det en rekke andre sider nordmenn kan laste ned serien fra.

På fansiden Lost-Norge.net er det opprettet to separate forum - ett for de som følger på serien i Norge, og ett for de som laster ned parallelt med at serien vises i USA.

- Det er flere som deltar i USA-forumet enn i Norge-forumet, opplyser Jon Kjetil Dalen, som driver siden.

Han tviler likevel på at TV-kanalene taper for mye på nedlastingen.

- Mange følger også med på serien på TVNorge, for å støtte kanalen, opplyser han.

Spillbransjen taper

Også spillbransjen er sterkt rammet av piratvirksomheten. Et firma som har merket det på kroppen, er Activision. Et av deres siste spill, «Quake 4», topper nå nedlastingslisten på The Pirate Bay med over 1,2 millioner nedlastinger.

- Dette påvirker naturligvis salget negativt. Dessverre vet jeg ikke hvor mye vi taper på at så mange laster ned «Quake 4». Vi hadde samme problemet med «Doom 3» i fjor - det spillet var også med på topplisten over de mest nedlastede spillene, sier PR-manager Petra Thell i Activision Sverige til Dagbladet.no.

Activision i Sverige jobber nå tett med den svenske bransjeforeningen for spill MDTS for å forhindre piratvirksomheten.

- Det vi så i fjor med «Doom 3» var at folk ikke ville vente flere uker på at spille skulle komme til Europa etter at vi slapp det i USA. Derfor sa vi til Activision i USA at «Quake 4» måtte slippes samtidig i USA og Europa, noe vi tror kan ha hjulpet litt. Men disse ferske tallene er både interessante og urovekkende, forteller Thell, og kan røpe at det har vært diskutert alternative distrubusjonsformer internt i Activision.

- Det er naturlig å tro at det vil bli flere og flere spill som er avhenging av at man registrerer seg via nettet for å aktivere spillet - og for spill som spilles på nettet vil man også være avhengig av å spille på offisielle servere, forteller markedssjef i Vivendi Universal, som distribuerer «World of Warcraft» - et spill som har unngått piratskjebnen.

Valve, utviklerne av «Half-Life 2», har også hatt få problemer. Ved at spillet må aktiviseres og kjøres via det nettavhengige programmet «Steam», har de demmet opp for mange piratkopier. Dette er en løsning som flere andre spillutviklere nå snuser på.

POPULÆRT: «Quake 4» er et attraktivt spill. Men ikke alle vil betale for det.
TVILER PÅ STORE TAP: Ingerid Medhus i TVNorge forteller om gode tall for sesongpremieren på «Lost» i går.