600 år gammel: - Folk har vel jukset til alle tider

Denne terningen ble trolig bruk til gambling i en skjenkestue i Bergen på 1400-tallet.

TO FEMMERE: Her er jukseterningen fra middelalderen som er funnet tre-fire meter nedi bakken i Bergen. - Den ble nok brukt som jukseterning i ulovlig pengespill, sier arkeolog Ingrid Rekkavik. Foto: Universitetet i Bergen
TO FEMMERE: Her er jukseterningen fra middelalderen som er funnet tre-fire meter nedi bakken i Bergen. - Den ble nok brukt som jukseterning i ulovlig pengespill, sier arkeolog Ingrid Rekkavik. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Påske er spilltid. Med spill kommer det juks og gambling. Nylig avdekket arkeologer i Bergen en jukseterning fra middelalderen med to femmere og to firere-sider.

- Spill med terning har eksistert i mange år. Vi har flere terninger fra middelalderen i Bergen, men bare en jukseterning, sier arkeolog ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU), Ingrid Rekkavik, til Dagbladet.

Det var NRK som først omtalte saken.

Juks til alle tider

Når familiene samles i påska, er det mange som tyr til Ludo, Yatzy, Monopol og andre brettspill der terninger inngår. Målet er for mange å vinne, familieidyllen settes på prøve - og noen går vel litt over streken for å dra i land en seier.

- Folk har vel jukset til alle tider, sier arkeolog Ingrid Rekkavik:

- Jukseterningen vi fant i Øvre Korskirkeallmenning er fra 1400-tallet og ble sannsynligvis bruk til gambling og pengespill i en av de mange skjenkestuene i Bergen. Det var mange steder der menn gikk ut og drakk og spilte.

Høy fuktighet i bakken

Funnet ble gjort på tre-fire meters nedi bakken i Bergen. Terningen er av tre og mangler symbolene for en og to, men har til gjengjeld to firere og to femmere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer