PROGRAMLEDER: Faten Mahdi Al-Hussaini leder serien «Faten tar valget» på NRK. Programmet hadde premiere i går. Foto: NRK
PROGRAMLEDER: Faten Mahdi Al-Hussaini leder serien «Faten tar valget» på NRK. Programmet hadde premiere i går. Foto: NRKVis mer

«Faten tar valget» på NRK

6000 klaget i forkant, men bare 30 mennesker har klaget etter at «Faten tar valget» ble vist på NRK

Klagestormen stilnet.

(Dagbladet): Det har stormet rundt serien «Faten tar valget» etter at det ble kjent at den skulle ledes av programleder Faten Mahdi Al-Hussaini, som bærer hijab.

Før programmet ble sendt har det kommet inn rekordmange klager til Kringkastingsrådet: Rundt 6000 totalt, ifølge Erik Skarrud, sekretær i rådet.

- Lite

Men et halvt døgn etter at det første programmet ble vist, kan det virke som om stormen har avtatt.

- Det er kommet 30 klager siden programmet gikk. I denne sammenhengen er det lite, sier Skarrud til Dagbladet.

I tillegg kan det være klager som er kommet inn til for eksempel NRKs publikumsservice, som han ikke har oversikt over.

Del 1 av serien ble vist i går, torsdag kveld, klokken 22.15 på NRK 1. I tillegg ble de to første episodene lagt ut i NRKs nettspiller klokka 15.02.

Flere har reagert på at alle klagene kom inn før programmet ble vist.

«Forskuddskrenkelse»

I sin anmeldelse av serien skriver Christopher Pahle følgende:

«En stadig voksende gren i den offentlige forargelsens olympiade er forskuddskrenkelse. Altså å anta at noe man ikke har sett ennå er verdt å dirre av harme over, og så angripe tastaturet før man rekker å få forutanelsene avkreftet av irriterende bagateller som fakta.»

Pahle ga serien terningkast fire. Videre skriver han:

«Gitt all frådingen er det nesten komisk hvor tilforlatelig denne serien er. Episode én, på ti minutter, er en slentrende, ikke spesielt dyptpløyende valgomat i dokuform med unge velgere som målgruppe.»

Hyret studenter

Nå har Kringkastingsrådet hyret fire studenter til å kategorisere alle klagene, før de skal behandles i Kringkastingsrådet den 14. september.

- Vi har laget noen kategorier, men dette kan endre seg, sier Skarrud.

Mange av de som klager reagerer på forskjellsbehandling mellom kors og hijab, etter at programleder Kristin Sællmann fra NRK Sørlandet ikke fikk bære kors i nyhetssendinger.

Det er også flere som reagerer på NRKs egen redaksjonelle dekning av klagestormen. Andre klager er fra folk som rett og slett er mot hijab.

- Og så er det de som skriver som egentlig ikke har noen argumenter, sier Skarrud.

Trakk seg

Mandag ble det kjent at Elin Ørjasæter trakk seg fra rådet i protest mot måten NRK har dekket klagene.

Ørjasæter ønsket ikke å kommentere saken overfor Dagbladet, men sa følgende i en epost til Klassekampen i går:

«Jeg er lei meg på vegne av de mange tusen klagerne som blir hengt ut offentlig av NRK som moralsk dårlige mennesker, før rådet selv har lest så mye som en eneste klage.»

Men i går tok Faten Mahdi Al-Hussaini selv til motmæle mot de som kritiserer henne.

- Når jeg leser alt hatet i kommentarfeltene så blir jeg sint, men mest såret. Såret fordi dette kommer fra mine landsmenn, såret fordi jeg ikke føler at jeg passer inn noe sted, og såret fordi folk dømmer meg ut ifra et plagg og ikke hvem jeg er, sa hun til NRK.