635 sider på ei natt

LONDON (Dagbladet): Når jeg tenker på engelsk ungdom, står to bilder klart for meg.

På den ene side fotballpøblene under Euro 2000 som ble arrestert i Belgia, på den andre side barn og tenåringer som sto i kø utenfor bokhandlene natt til lørdag. De ventet på den nye Harry Potter-boka.

  • Mens fotballpøblene drikker og slåss, sitter det tusenvis av britiske barn og tenåringer fordypet i sine Harry Potter-bøker denne helga. Den unge generasjon har ikke sluttet å lese bøker, heldigvis.

Vi har hatt Harry Potter-feber på radio, i TV og aviser de siste to dagene. Alt om boka ble holdt hemmelig til midnatt fredag kveld. Bare ett eksemplar havnet i Amerika, slik at tittelen ble kjent.

  • Lesere og anmeldere satt oppe natt til lørdag. På BBC-morgenradio fikk vi de første reaksjonene, ei 12 år gammel jente hadde klart å lese hele boka, som er på 635 sider, og syntes den var fantastisk - like spennende som de tre tidligere Potter-bøkene.

The Times-anmelderen Sarah Johnson (voksen) klarte å få ut den første skikkelige anmeldelsen. Hun skrev at Harry er «morsom, full av herlige parodier av vår egen verden, og i denne boka oppdager Harry jentene. Harry møter også her sin erkefiende Lord Voldemort, og er flere ganger i livsfare, men overlever selvsagt.»

  • På engelsk er boka trykt opp i over fem millioner eksemplarer som skal sendes til Storbritannia, USA, Canada og Australia, men mange spår at det blir flere opplag. Alenemoren Joanne Rowling har gitt ut tre Harry Potter-bøker tidligere, og har kontrakt på å skrive sju. De tre er solgt i 35 millioner eksemplarer på 32 språk, og Rowling har tjent 15 millioner pund (ca 195 millioner kroner) på disse bøkene.

Alle bokinteresserte kan glede seg over den store interessen for disse barnebøkene, som også leses av mange voksne. Harry Potter har skapt nye bokelskere og ført til et oppsving for barnebøker på engelsk.

Det første Hollywood-filmen om Harry Potter skal spilles inn fra oktober til mars 2001, så interessen vil nok bare øke.

Mest gledelig er det at en bok kan skape like mye begeistring som fotball, og at de unge Potter-tilhengerne verken drikker eller slåss, i motsetning til fotballtilhengerne.