«Heimebane» sesong to

643 000 har sett «Heimebane»

NRK gleder seg over høyere seertall enn i fjor.

HEIMEBANE: Første episode av «Heimebane» sesong to gikk på NRK søndag kveld. Foto: Motlys / NRK
HEIMEBANE: Første episode av «Heimebane» sesong to gikk på NRK søndag kveld. Foto: Motlys / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går var det avspark for dramaserien «Heimebane» på NRK. Premieren på de to første episodene fra fjorårets sesong, som fikk terningkast fem av Dagbladets anmelder, ble sett av 448 000 på lineær-TV.

Første sesong av dramaserien om vestlandsklubben Varg, og den kvinnelige treneren Helena Mikkelsen, traff TV-seerne midt i hjertet. De oppdaterte seertallene som inkluderte nett-TV, viste at totalt 753 000 seere hadde sett den tredje episoden av «Heimebane».

I år ligger seertallet for den lineære premieren på «Heimebane» på 496 000 seere, noe som ga NRK1 en markedsandel på 38 prosent på søndag.

Høyere enn i fjor

Hittil har allerede 147.000 seere sett den første episoden i NRK TV. Det gir et foreløpig totalt seertall på 643 000.

- Dette er høyere tall enn det var i fjor. Vi har vært veldig spente på det, men har altså fått en høyere seerprosent og høyere seertall, noe som vi er veldig fornøyde med, sier dramasjef Ivar Køhn i NRK til Dagbladet.

Han sier det i år har vært mange flere som har sett «Heimebane» i nettspilleren.

- I fjor var vi litt undrende på hvorfor det var så lave tall, vi trodde at det ville være mye mer. Men sluttallene endte da på over 900 000, så de doblet seg fra den første sendingen, forteller han.

Ser drama på nett

Fra første sesong ble lagt ut i NRK sin nettspiller i fjor, har samtlige av episodene i sesong én endt opp med rundt en million visninger. Køhn forteller at NRK har sett en tendens der dramaserier oftere blir spilt av på nett.

- Derfor er det ekstra gledelig at det har vært så gode lineærtall. Det er gøy at folk velger å se det når det sendes, sier han.

Køhn sier «Heimebane» lå veldig stabilt hele sesong én, men at det ikke er en selvfølge at seertallene går opp fra første til andre sesong.

- Når vi nå starter opp sesong to med dette seertall-nivået, som er litt høyere enn i fjor, tyder det på at «Heimebane» har satt seg positivt i publikum, at det er forventning til serien og at folk har lyst til å bli med videre.

Metoo-debatten

Serien traff samtidig spikeren på hodet når det kom til tematikk. Mens det stormet som verst i #metoo-debatten, tok serien opp spørsmål som handlet om seksuell trakassering. Helena Mikkelson i Ane Dahl Torps skikkelse ble antastet av Ålesunds trener.

Da hovedrolleinnehaver Ane Dahl Torp leste manuset, lenge før #metoo ble en verdensomspennende kampanje, syntes hun det var et slående interessant og friskt tema.

- Og det ble tatt opp på en måte som faktisk klarte å belyse gråsoner jeg ikke hadde sett behandlet i fiksjon, men bare kjente til fra levd liv. Det var et språk for noe jeg ikke hadde sett vellykket formulert. I løpet av det siste halvåret er det kommet ekstremt mange formuleringer og ytringer om dette, både i det virkelige liv og i pressen, sa hun til Dagbladet i fjor.

Homofili

I år går serieskaperne løs på det som mange mener er en av fotballens siste tabuer, nemlig homofili. Når Espen blir konfrontert med rykter om at han bor sammen med en mann, blir dette utgangspunkt for en konflikt og et drama som etter hvert spinner videre, forteller serieskaper Johan Fasting til Dagbladet.

Samtidig blir det hintet om legningen til en av spillerne. Fasting ønsker at serien skal resonnere emosjonelt hos seerne på en måte som gjør at de kan kjenne seg igjen.

For serieskaperens egen del handler den emosjonelle tematikken i sesong to mye om ensomhet. Det er knaggen som alle karakterenes problemer og handlinger henger på, mener han.

- Alle problemene som kommer, er enten av frykt for å bli ensom, eller et resultat av å være ensom. Det er ingenting som er mer ensomt enn å være skaphomofil fotballspiller i norsk eliteserie, sier han.

Den tidligere fotballspilleren John Carew, som spiller rollen som Michael Ellingsen, har et håp om at NRK-serien kan gjøre det litt enklere for homofile spillere å stå fram. Han tror at terskelen i dag er høy.

- Det er homofile i fotballen, helt sikkert. Jeg forstår at det kan være vanskelig for dem. Man er kompiser i garderoben, 22 karer, liksom. Jeg tror de frykter at ting vil forandre seg, at de vil bli sett på annerledes, sier han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer