«Wormwood» på Netflix

65 år etter at han falt i døden, er Frank Olson fortsatt et mysterium

LSD, CIA, tankekontroll og et mystisk dødsfall.

TRAILER: Hvor stor blir konspirasjonen? Oppdag sannheten bak CIA-forsøk, LSD og en mann som stuper i døden. Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hoppet Frank Olson av egen vilje ut av hotellvinduet, eller var det noen som kastet ham i døden? Det er blant spørsmålene regissør Errol Morris prøver å finne svar på i Netflix-serien «Wormwood», som er ute nå.

Serien tar for seg den mystiske historien om den amerikanske forskeren Frank Olson, som 28. november 1953 falt i døden fra 13. etasje på et hotell i New York.

CIA-ansatte Olson, som ble 42 år, etterlot seg kone og tre barn. Etter dødsfallet fikk familien beskjed fra CIA om at Olson hadde tatt sitt eget liv, noe familien trodde på - fram til 1974.

Da tok historien en kraftig vending, i form av en avsløring som ga grunn til å tenke at noen ønsket Olson død.

Avslørende rapport

I 1974 publiserte New York Times en reportasje av den Pulitzer-prisvinnende journalisten Seymour Hersh, der det framgikk at CIA på 50-tallet hadde iverksatt et hemmelig program kalt MKUltra.

Programmet, som pågikk i mer enn et tiår, eksperimenterte med tankekontroll, og involverte blant annet testing av narkotika på uvitende amerikanere.

I 1975 kom en rapport som avslørte at Frank Olson var blant disse testpersonene. CIA hadde puttet LSD i drinken hans. Ni dager seinere traff Olson New York-asfalten og døde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer