Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Wormwood» på Netflix

65 år etter at han falt i døden, er Frank Olson fortsatt et mysterium

LSD, CIA, tankekontroll og et mystisk dødsfall.

TRAILER: Hvor stor blir konspirasjonen? Oppdag sannheten bak CIA-forsøk, LSD og en mann som stuper i døden. Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hoppet Frank Olson av egen vilje ut av hotellvinduet, eller var det noen som kastet ham i døden? Det er blant spørsmålene regissør Errol Morris prøver å finne svar på i Netflix-serien «Wormwood», som er ute nå.

Serien tar for seg den mystiske historien om den amerikanske forskeren Frank Olson, som 28. november 1953 falt i døden fra 13. etasje på et hotell i New York.

CIA-ansatte Olson, som ble 42 år, etterlot seg kone og tre barn. Etter dødsfallet fikk familien beskjed fra CIA om at Olson hadde tatt sitt eget liv, noe familien trodde på - fram til 1974.

Da tok historien en kraftig vending, i form av en avsløring som ga grunn til å tenke at noen ønsket Olson død.

FAR OG SØNN: Frank Olson falt fra et hotellvindu og døde i 1953. Siden har dødsfallet hans vært et mysterium. Her med sønnen Eric. Foto: Netflix
FAR OG SØNN: Frank Olson falt fra et hotellvindu og døde i 1953. Siden har dødsfallet hans vært et mysterium. Her med sønnen Eric. Foto: Netflix Vis mer

Avslørende rapport

I 1974 publiserte New York Times en reportasje av den Pulitzer-prisvinnende journalisten Seymour Hersh, der det framgikk at CIA på 50-tallet hadde iverksatt et hemmelig program kalt MKUltra.

Programmet, som pågikk i mer enn et tiår, eksperimenterte med tankekontroll, og involverte blant annet testing av narkotika på uvitende amerikanere.

I 1975 kom en rapport som avslørte at Frank Olson var blant disse testpersonene. CIA hadde puttet LSD i drinken hans. Ni dager seinere traff Olson New York-asfalten og døde.

Presidenten beklaget

Etter at narkotikatestingen ble offentliggjort, erkjente amerikanske myndigheter at LSD-dosen Olson fikk i seg kan ha ført til et nervøst sammenbrudd som utløste selvmordstanker hos forskeren.

BIDRAR: Eric Olson har hele sitt liv prøvd å finne sannheten bak farens dødsfall. Han forteller sin historie i «Wormwood». Foto: Netflix
BIDRAR: Eric Olson har hele sitt liv prøvd å finne sannheten bak farens dødsfall. Han forteller sin historie i «Wormwood». Foto: Netflix Vis mer

I kjølvannet av denne erkjennelsen mottok familien Olson 750 000 dollar i erstatning fra myndighetene, etter å ha blitt overtalt til å la være å gå til sak mot staten. Familien ble også innkalt til et møte med daværende president Gerald Ford, som ga familien en personlig beklagelse - uten å utdype hva han beklaget for.

Fikk Frank Olson et nervøst sammenbrudd som følge av LSD-dosen, eller satt han på statshemmeligheter som gjorde livet hans farlig?

Det er blant spørsmålene som blir tatt opp i «Wormwood», der regissør Morris blander dokumentarklipp fra det virkelige liv med innspilte scenarioer. Skuespiller Peter Sarsgaard har rollen som Frank Olson, mens Olsons sønn i det virkelige liv, Eric, forteller sin versjon av hendelsene.

Kilder: Refinery29, Vanity Fair, Vulture, Smithsonian

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!