BERGEN (Dagbladet): Det ble kjempens og ungsauens kveld da tv-bransjen feiret seg selv i går. Hedersprisvinner Erik Bye (72) og dobbeltvinner Arne Hjeltnes (34) badet i gjensidig beundring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Godt planlagt

Det kom vel ikke akkurat som noen bombe at det var veteranen Erik Bye som fikk hedersprisen i «Gullruten». Da var konkurransen atskillig større i de to klassene Hjeltnes erobret, Folkets tv-favoritt og Beste programleder.

- Jeg så mye på tv da jeg var liten, og jeg har sett mye på Erik. Og så har onkelen min, Knut Midttun, jobbet med ham.

Skrev dikt om Erik

Hjemme på Voss har jeg bilde av bestemor og Erik sammen, og jeg skrev en hilsen til ham sammen med bildet i Dagbladet for tre- fire år siden. Erik er et forbilde for alle som driver med tv, sa Hjeltnes.

Han er mest opptatt av å leite etter moren og faren sin i mylderet, men har tid til å snakke litt til.
- Det handler om å engasjere ved siden av at det skal handle om noe. Der har han skapt en trend, mener Hjeltnes. Det er første gang han har vunnet noe siden han gikk i mål på idealtid i et skirenn hjemme på Voss i 1972. Mandag morgen kl 08.45 drar han på tur med gutta igjen - til Alaska.

Erik Bye er en av de få tv-personlighetene som har reist mer enn Hjeltnes. 45 år er det siden han startet i faget, og høvdingen har fortsatt oppgaver for NRK.

Sjøfolka

- Det er hyggelig at de har bruk for meg. Jeg blir jo smigret, da, sier han ydmykt mens yngre kolleger klapper ham varmt på skuldra.
På spørsmål om hva han husker best fra sin lange karriere, får han problemer. Men etter en tenkepause kommer det:

- Jeg har mange gode minner, men det er enkelte ting som har satt spor. Jeg klarte vel å sette sjøfolkas situasjon i fokus, sier Bye, som ikke ante at han skulle hedres på denne måten. Men han var forberedt på at noe kom til å skje, og det ergrer ham litt at han ikke klarte å gjennomskue hva det var.

- Jeg håper prisen går deg til hodet, var meldingen til Hjeltnes.

NRK-dominans

Arne Hjeltnes reddet kvelden for TV2, som overførte det første tv-sendte Gullrute-showet etter 14 år i skyggen. For det var NRK nesten hele veien, både blant de nominerte og vinnerne.

Harald Eia og Bård Tufte Johansen vant som ventet humorklassen, men de valgte å sende Johan for å ta imot. Han sto for kveldens desidert best forberedte - og lengste - takketale.
«Brennpunkt»-redaksjonen vant dokumentarprisen for «Med hjertet på rett plass» om Valentinerballet og Ingeborg Sørensen - som betimelig ble parodiert av Mari Bjørgan sekundene før prisen ble delt ut. Men den beste parodien sto Rune Arnesen for - da han gestaltet Jon Gelius, Hans-Wilhelm Steinfeld, Thorvald Stoltenberg, Boris Jeltsin og selveste kong Harald.

Men tv-kongen satt i salen i egen person. Han heter Erik Bye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer