«Sofies verden» fortsetter å friste bokkjøpere verden over. Hittil er det solgt 15 millioner bøker på til sammen 43 språk. Forfatter Jostein Gaarder har tjent over 170 millioner kroner.

Med en snittpris på 150 kroner per bok vil et salg på 15 millioner gi en omsetning på 2,25 milliarder kroner. For den summen kunne man ha bygd to riktig flotte operahus og blitt kvitt den debatten for godt.

Den nysgjerrige jentungen i Jostein Gaarders roman fra 1991 er nemlig blitt big business. Hun sørger alene for et stort antall årsverk i forlagsverdenen, film- og musikalbransjen, og stadig nye spin off-produkter finner veien ut på markedet. Og forfatteren selv er like overrasket som alle andre over suksessen:

- Jeg trodde boka ville nå et veldig smalt publikum. Nå er Sofie blitt et fenomen som lever sitt eget liv, sier Jostein Gaarder.

Millionene strømmer inn på Jostein Gaarders bankkonto. Han har

tjent over 170 millioner kroner i kjølvannet av «Sofies verden». Ikke engang han selv har den totale oversikten:

- Men det dreier seg om mange titalls millioner. Sofie har også åpnet døra for de andre bøkene mine, sier forfatteren.

Royalties

Han får royalties fra hver solgte bok, men prosenten varierer etter hvilken kontrakt Aschehoug har inngått med forlagene i de forskjellige landene hvor boka gis ut. Aschehoug får så 25 prosent av royaltyinntektene fra utlandet i provisjon for å opptre som forfatterens agent. I tillegg får de betalt for rettighetene fra hvert enkelt forlag.

- Jeg kan ikke gi deg noen indikasjon på hvor store summer det dreier seg om. Vi har bestemt oss for ikke å kommentere dette, sier Mia Bull-Gundersen i Aschehoug.

En gjennomsnittlig royaltykontrakt gir forfatteren 12,5 prosent av salgssummen.

- Nei, ikke alle kontraktene er så gode. Vi snakker om en lavere prosent, sier Bill-Gundersen.

Uansett handler det om mange, mange millioner kroner. Med en royaltyprosent på 10 har Gaarder tjent nær 170 millioner kroner, og Aschehoug 56 millioner. Dertil kommer en enorm økning i salget av de andre bøkene hans.

Vil betale mer skatt

For to år siden fikk han ideen til Sofie-prisen, og donerte 10 millioner kroner til Sofie-stiftelsen, som hvert år skal dele ut 100000 dollar til noen som kjemper for miljøvern og menneskerettigheter. Gaarder sitter i styret sammen med Sidsel Mørck, Knut Faldbakken, Aina Edelmann, Øystein Dahle, Anette Langtvedt og Elin Enge. Der har han en stemme, akkurat som de andre.

- Selve donasjonen av pengene var det enkleste av alt. Selv har jeg ikke vært så involvert i arrangementet rundt prisoverrekkelsen. Der har min kone (Siri Dannevig) vært mest aktiv, forteller Gaarder, som også støtter andre formål.

- Men jeg ønsker ikke oppmerksomhet rundt det. Det er lett å bruke penger. Det koster meg overhodet ingenting. Og det er ikke noe å skryte av i det hele tatt, understreker han.

På sin siste likning (1996) står Gaarder oppført med 44 millioner kroner i inntekt og 30 millioner i formue. Han bidro med 13 millioner til statskassa, og mente det var for lite.
- Folk med min inntekt kunne godt betalt mer skatt, var hans kommentar.