666 Uhæ!

SKREKKFILM: Tirsdag i neste uke er ingen vanlig dag. 6. juni 2006, eller 6/6-06, altså tre 6-tall, altså 666... Uhæ! Dyrets merke! Filmindustrien markerer dagen med lanseringen av skrekkfilmen «The Omen» i nylaget versjon. Norske kinoer følger trenden og lar filmen få norgespremiere samme dag.Hvis kinogjengernes interesse for religiøs symbolikk ikke skulle være mettet etter «Da Vinci-koden», er det mye å hente av skumle tallkombinasjoner med enda skumlere symbolverdi i «The Omen». Filmen er en «remake» av grøsserklassikeren fra 1976. Originalen, som var laget av Richard Donner og hadde Gregory Peck og Lee Remick i hovedrollene, spilte inn hele 61 millioner dollar på det amerikanske hjemmemarkedet. For 30 år siden var det storartet.

BARNET SOM blir født med merket 666 heter Damien Thorn. Alle med kjennskap til Bibelen og Åpenbaringen skjønner da at det er dyrets merke. Det betyr at han er Antikrist og skal få sine krefter fra selveste Satan for å etablere et falsk kongedømme på jorda og advare om at dommedag, Armageddon, er nær. «Her er visdommen. Den som har forstand, kan regne ut dyrets tall! For det er et menneskes tall, og dets tall er 666» , heter det i Åpenbaringen. Damiens foreldre er ikke så teologisk bevandrede at de skjønner sammenhengen, verken i originalversjonen eller i John Moores nyinnspilling.

DJEVELUNGE pleier ikke å være en så bokstavelig betegnelse som i «The Omen». Men Damien kvalifiserer bedre enn de fleste barn vi kjenner til oppnavnet. Han er født 6/6 kl. 06 og blir lagt i en intetanende fru Thorns armer i stedet for hennes egenfødte, døde baby. Hun oppdrar ham som sin egen. På femårsdagen hans begår barnepiken selvmord foran alle gjestene og så utløses en flodbølge av faenskap.

MAN KAN SPØRRE om vitsen med å lage «The Omen» om igjen, ettersom John Moore ifølge egne utsagn har fulgt originalmanuset bokstav for bokstav. Men sammenhengen er like enkel som den er kynisk: Lanseringsdatoen! Noen i filmselskapets markedsavdeling har sett datoen 6/6-06 nærme seg og ant et djevelsk bra lanseringskonsept.