INTERAKTIV PIPPI: App-utgaven av Pippi Langstrømpe har flere morsomme detaljer, men kunne godt hatt enda flere lopper i blodet. illustrasjon fra appen.
INTERAKTIV PIPPI: App-utgaven av Pippi Langstrømpe har flere morsomme detaljer, men kunne godt hatt enda flere lopper i blodet. illustrasjon fra appen.Vis mer

67 år gammel Pippi-bok får nytt liv på brett

Verdens sterkeste jente holder seg godt.

ANMELDELSE: Mummitrollet og Albert Åberg er der allerede, og nå har også Pippi Langstrømpe funnet veien til Appstore. Det er åpenbart tryggest med kjente klassikere når nye, interaktive barnebøker skal utvikles.

Astrid Lindgrens barnebokheltinne fyller 70 neste år, men holder seg bemerkelsesverdig godt.

Den nye appen er basert på bildeboka «Kjenner du Pippi Langstrømpe?», som ble utgitt for første gang i 1947, med illustrasjoner av Ingrid Vang Nyman. Den inneholder mange klassiske scener — Pippi som kaster pannekaker opp i lufta, kjevler ut pepperkaker på gulvet og gjør rent ved å skøyte på vaskebørstene.

Fiffig påfunn
Når en papirbok skal bli app, velger de fleste et av to alternativer: Det enkleste og vanligste er en digital versjon av papirboka, med fortellerstemme. Den mer spenstige varianten er å lage en interaktiv bok, med klikkbare illustrasjoner, animasjoner og kanskje noen små spill. Pippi-appen er begge deler på en gang. Du skifter mellom «vanlig» og interaktiv bok ved å snu skjermen fra stående til liggende. Et fiffig påfunn, som kan irritere litt når du glemmer deg. Det enkleste hadde vært å kunne velge en låst versjon på forhånd.

67 år gammel Pippi-bok får nytt liv på brett

I den interaktive versjonen har illustrasjonene mer dybde og bakgrunn, og varierer mellom små ruter og store, detaljrike bilder. Den minner om Gyldendals «Kubbe lager skyggeteater», selv om sistnevnte er hakket sprekere — den er da også utviklet som app fra bunnen av.

Forstyrrende klikk
Pippi-illustrasjonene har mye å klikke på, men lydene og bevegelsene tilfører ingenting til historien. De er mer forstyrrende. Det samme gjelder de to — riktignok morsomme — spillene og tegneprogrammet, som med fordel kunne vært lagt helt til slutt. Men blomstene som popper opp når du klikker på gresset, og avdekker tonene av «Her kommer Pippi Langstrump», er en morsom og uvanlig detalj. Og den interaktive illustrasjonen av Pippis kommode harmonerer godt med teksten, med skuffer som kan åpnes mens de blir beskrevet.

Likevel slår det meg: En app om ei jente som bare følger sine egne, særegne impulser, burde den ikke hatt noen flere lopper i blodet? Vært litt mer anarkistisk?

Som app er «Kjenner du Pippi Langstrømpe?» langt mer tradisjonell enn sin hovedperson. Men den er en fin introduksjon til Pippi for de minste barna, som kan oppdage noe nytt hver gang de «leser» den.