68-erne har mistet regien

En ny generasjon har skjøvet sekstiåtterne ut av registolene i norsk filmbransje: Ingen av de regissørene som jobber med nye filmer i dag, laget film på 70- og 80-tallet.

Hvilket også betyr at de som laget filmer på 70- og 80-tallet, ikke gjør det nå. De er enten skjøvet ut i kulda, eller inn i byråkratiet.

En av dem som fortsatt er med, men som ikke har filmet på en stund, er Petter Vennerød. Kjent som halvparten av duoen Wam & Vennerød, som vekselvis gledet og plaget Norge med 14 filmer fra 1976 til 1995.

- Hva skjedde med din generasjon?

- Vi kjørte oss inn i en bølgedal. Jeg sier det slik, fordi det kan bety at noen kommer opp igjen. Det som skjedde var at publikum ble borte, pressen raste og budsjettene økte. Og da er det ikke rart at de som bevilger penger ser seg om etter nye kandidater, sier Vennerød.

Var rasende

- Ingen bitterhet eller nostalgi?

- Det var deilig i gamle dager, da vi var rasende og gærne. Vi hadde et budskap med stor b, og det var grunnen til at vi laget film. Men jeg fins ikke nostalgisk. Det skal ikke være slik at en hel generasjon får overleve. Mediet er for dyrt og publikum for ustadig til det.

Vennerød har i de siste seks årene forberedt en internasjonal storfilm, «Askeladden i Trolland». Han er glad for å være ute av sitt gamle image som sint samfunnsstormer.

Like langt

- Vi var nok veldig opptatt av våre egne image, men etter hvert ble det også forventet at Svend (Wam) og jeg skulle lage aggressive filmer, mens Anja (Breien) skulle lage kvinnefilmer. Vi fikk ikke støtte til noe annet, selv om vi ville.

- Hva synes du om de nye regissørene?

- De er mye lettere på hånda enn hva vi var. De ser mer på film som film; som underholdning med, i beste fall, et visst engasjement. Men også nye regissører har laget filmer med store budsjetter som verken publikum eller presse liker. Og da er vi vel like langt, sier Petter Vennerød.

trygve.aas.olsen@dagbladet.no

VETERAN: - Ingen skal ha klippekort til filmbransjen resten av livet, sier Petter Wennerød - filmveteran som ikke ønsker seg tilbake til 70- og 80-tallet.