ARBEIDSPOLITISK TALSPERSON: Dag Terje Andersen (Arbeiderpartiet), her under debatt i Stortinget.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ARBEIDSPOLITISK TALSPERSON: Dag Terje Andersen (Arbeiderpartiet), her under debatt i Stortinget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Arbeidsliv:

687 000 tapte årsverk

Vår viktigste jobb er å få flere i arbeid, var Aps hovedbudskap i valgkampen. Alt går bra, var Høyres svar før de la til at de som mener noe annet krisemaksimerer.

Meninger

En uke etter valget legger Nav frem tall som viser svekket deltakelse i arbeidslivet og økt utenforskap. I fjor gikk 687 000 årsverk tapt som følge av sykdom og ledighet.

For mange unge står utenfor arbeidslivet. Andelen unge uføre har de fire siste årene steget dramatisk. Ledigheten har vært høy over tid og andelen i jobb har gått ned. Vi har som samfunn en enorm inkluderings- og kompetanseoppgave for arbeidslivet.

Vi trenger flere lærere og mer ressurser til tidlig innsats i skolen. Vi må satse mer på fagskoler og høyere utdanning. Vi må inkludere flere i arbeidslivet med bedre arbeidsmarkedstiltak, og via mer treffsikre lønnstilskuddsordninger.

Vi må videreutvikle den norske modellen og ha et kompetanseløft i samarbeid med arbeidslivet, og gjennomføre tiltak for å gi unge utenfor arbeidslivet arbeidsrelevant aktivitet.

Dessverre ble valgkampen mer preget av retorikk enn politikk, og dessverre druknet utfordringene på arbeidsmarkedet i kommentarer om meningsmålinger og personfokus. For få andre enn Ap og LO fremhevet arbeid som valgkampens viktigste sak.

Men tallene som nå offentliggjøres av Nav viser at situasjonen langt fra er så rosenrød som regjeringen hevdet i valgkampen. De over 800 000 personene som stemte på Ap skal vite at vi skal gjøre vårt for å inkludere flere i arbeidslivet, arbeid til alle kommer fortsatt til å være vår viktigste sak.