7. himmel

Kunstnerisk møte med en eksentriker

FILM: På øya Hidra utenfor Flekkefjord bor en 71 år gammel fargeklatt av en kunstner: Hver morgen pynter han seg med husmaling, kler seg som ei jente - korte skjørt og bar navle - og begir seg ut i lokalmiljøet.

Det er virkeligheten til Lars Kristian Gulbrandsen slik den beskrives i dokumentaren «7. himmel». En hel sommer fulgte regissør Steffan Strandberg ham, blant annet under en dramatisk sykdomsperiode, da Gulbrandsen lenge var døden nær. Etter det flyttet han på gamlehjem i Flekkefjord.

Antakelig er Gulbrandsen - eller Tatjana LK - den mest provoserende kunstneren i Norge.

Hans store prosjekt er seg selv , selv huset hans er blitt en installasjon hvor ikke en skarve hermetikkboks kan flyttes på uten at det får konsekvenser.

Selv om han har bodd på Hidra i mange år, har han forblitt en outsider - hans glorete vesen glir ikke inn i det hvitmalte miljøet; bare ved å gå gjennom gata utfordrer han sine omgivelser. Én konflikt som tas opp i filmen, er når Tatjana LK ikke får lov til å komme til Den norske kirkes 1000-årsjubileum med bar navle.

«7. himmel» er en kunstnerisk reise inn i Tatjana LKs liv, men det hadde vært ønskelig med en mer biografisk reise inn i kunstnerens fortid, som kunne sette ham i perspektiv mot annet enn naboene på Sørlandet. Har han alltid provosert? Hvor betydningsfull er han som kunstner? Sånne spørsmål svarer ikke «7. himmel» på, og de er egentlig vel så interessante som bar navle eller ikke bar navle i kirken.