Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gramo

74 millioner til artister

Haste-utbetaling til musikere.

BRAKKESYKE: Svært mange artister har fått sitt inntektsgrunnlag revet vekk med coronakrisen. Det vil Brakkesyke 2020 gjøre noe med. Video: Nicolai Delebekk / NTB, Dagbladet TV Vis mer

Artister og musikere er blant dem som rammest hardest økonomisk av coronapandemien, som lammer hele bransjen. Konserter og forestillinger er avlyst, og ingen vet når kulturlivet kan begynne å blomstre igjen.

«Nå har vi utbetalt 73,7 millioner kroner for musikk spilt på radio i 2019», skriver Gramo i en e-post som i disse dager går til medlemmene.

KONSERTSTENGT: Det kan bli lenge til vi kan møtes slik. Artister har mistet sitt viktigste inntjeningsgrunnlag, som er konserter og festivaler. Her ser vi Magdi (Omar Ytreeide Abdelmaguid) i Karpe Diem under Øyafestivalen i fjor. Foto: Frank Karlsen
KONSERTSTENGT: Det kan bli lenge til vi kan møtes slik. Artister har mistet sitt viktigste inntjeningsgrunnlag, som er konserter og festivaler. Her ser vi Magdi (Omar Ytreeide Abdelmaguid) i Karpe Diem under Øyafestivalen i fjor. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Til norske artister

Vederlagsbyrået Gramo sørger får å kreve inn penger for musikk spilt på radio og i det offentlige, og fordeler det til sine medlemmer. Hvert år deler de ut flere titalls millioner til norske og utenlandske artister for offentlig framføring av musikk.

- Beløpet på 74 millioner kroner går hovedsakelig til norske artister, sier daglig leder Lars Bakketun i Gramo.

På grunn av coronakrisen har Gramo snudd seg om, og sørger for at artistenes hovedutbetaling i år kommer tidligere enn vanlig. Det er altså penger artistene rettmessig skal ha, bare at vanligvis skjer utbetalingen senere på våren - nærmere sommeren.

3700 norske artister

Totalt har Gramo behandlet nesten 10,2 millioner minutter musikk fordelt på 64 248 innspillinger, som er brukt på radio i 2019. Dette er spilling på alle NRKs 28 kanaler, inkludert distriktssendingene, Radio Norge, P4 og en del lokalradioer.

- Det er penger som går til 3700 norske artister, og til et knippe produsenter, sier Bakketun til Dagbladet.

- Vi jobber videre og planlegger å gjøre en ny utbetaling i mai. Da gjør vi også en etterbetaling for musikk som er brukt i årene 2016 - 2018. Da regner jeg med at vi fordeler rundt 25 millioner kroner til de samme medlemmene, fortsetter han.

- Mer penger kommer

Gramo-sjefen sier at de raskt skjønte at de problemene medlemmene ble kastet ut i da corona-tsunamien skyllet innover musikkbransjen og raskt stoppet all konsertvirksomhet. Etter at platesalget stupte, er konsertvirksomhet og radiospilling den viktigste plattformen for de aller fleste artister.

- Vi har allerede fått mange positive tilbakemeldinger på hasteutbetalingen, sier Bakketun.

- Medlemmer har sendt e-post og sier at de er glad for at vi har jobbet hardt for å klare å gjøre klar utbetalingene tidligere - og at vi kommer med noen millioner til i løpet av mai. Den siste utbetaling fra oss blir i desember. Da fordeler vi om lag 25 millioner kroner til våre medlemmer.

Musikkbransjen viser kreativitet i vanskelige tider:

Mange artister spiller konserter som strømmes og legges tilgjengelig på nett, som fans og folk som ønsker kan støtte ved å betale et ønsket beløp. Det er den siste uka kommet inn tusenvis av kroner til artister på denne måten.

Hele Norges coronakart