75 000 deltok i Bjørnstjerne Bjørnsons gravfølge

... i dag har nasjonalhelten fått noen skrammer.

FOLKEFØLGE: Bjørnsons båre fraktes fra jernbanestasjonen til havna, København, mai 1910. Her ved avisa Politikens kontorer. Foto: Holger Damgaard / Nasjonalbiblioteket
FOLKEFØLGE: Bjørnsons båre fraktes fra jernbanestasjonen til havna, København, mai 1910. Her ved avisa Politikens kontorer. Foto: Holger Damgaard / Nasjonalbiblioteket Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: La det straks være sagt: Aldri før i norsk litteraturhistorie har vi fått et så omfattende portrett i helfigur av Bjørnstjerne Bjørnson, på godt og vondt, som i Edvard Hoems monumentale firebindsbiografi på til sammen 2700 sider. Med «Det evige forår» er den nå fullført.

Strukturen er kronologisk. Utformingen ellers er tradisjonell og lite utfordrende. Men kildebelegget er imponerende.

Store mengder hittil upublisert materiale er hentet fram fra arkivene og satt i sammenheng til en fortløpende, levende og opplysende beretning. Biografen Edvard Hoem kan rolig puste ut etter åtte års fordypning i uromomentet Bjørnson - en mann av sin samtid, et faktotum, en dikter som ennå lever gjennom fortellinger og sanger som er blitt nasjonalt felleseie. Men som romanforfatter og dramatiker glemt av det store publikum. Edvard Hoem sier det slik:

«Han var ikkje den største av diktarane i Norge, men utan samanlikning den forfattaren som hadde mest innverknad på den djuptgripande utviklinga i det norske samfunnet mellom 1850 og 1905.» Har så Hoem skrevet Bjørnson ned fra sokkelen, som forlaget hevder i vaskeseddelen? Jeg vil nok heller si at biografen Hoem har hentet sin Bjørnson inn til grundig utredning, og satt ham opp igjen på pidestallen, med noen flere skrammer enn før.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer