DEBATT

Frigjøringsdagen

75 år med frihet er ingen selvfølge

I dag feirer vi at det er 75 år siden frigjøringen 8. mai 1945. Vi skylder de som ofret sine liv, å forsvare friheten.

TAKK: Vår frihet og selvstendighet, vunnet for 75 år siden i dag, må ikke tas for gitt. Demokratiet vårt lever bare fra dag til dag, skriver innenderen og takker Lauritz Sand og de andre motstandsfolkene som risikerte livet under krigen. Foto: Bærum kommune
TAKK: Vår frihet og selvstendighet, vunnet for 75 år siden i dag, må ikke tas for gitt. Demokratiet vårt lever bare fra dag til dag, skriver innenderen og takker Lauritz Sand og de andre motstandsfolkene som risikerte livet under krigen. Foto: Bærum kommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

8. mai takker vi alle som i 1945 ga oss friheten, og minnes alle som ofret alt for Norges frihet og selvstendighet. Med stort mot og fare for eget liv, gikk de foran, vel vitende om den enorme risikoen de påtok seg ved å stå opp mot en brutal nazi-overmakt.

På Eiksmarka i Bærum står en byste av Lauritz Sand. Den passerer jeg daglig på vei til Stortinget. Under krigen var Lauritz Sand aktiv i oppbyggingen av den topphemmelige motstandsorganisasjonen XU.

I 1941 ble Sand arrestert. I fangenskap ble han så brutalt behandlet at han ble omtalt som Norges hardest torturerte mann. På bysten av Lauritz Sand står det bare ett ord: NEI. Det eneste ordet Gestapo fikk ut av ham. Med sin ufattelige vilje og motstandskraft reddet Sand mange andre fra samme torturhelvete. Sand overlevde krigen, men døde seinere av skadene han ble påført i fangenskap.

Bysten av Lauritz Sand minner oss på hvor hardt tilkjempet vår frihet egentlig er, og forpliktelsen det bærer med seg for etterfølgende generasjoner.

Vi har vi nytt godt av freden i 75 år. Vårt samfunn er bygget på demokrati, rettsstat og menneskerettigheter som grunnvoll.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer