75 år og ni måneder siden Jan Erik vant kappløpet

I dag jubilerer poeten som forvandlet hverdagen til dikt.

NESTEN EN KILO: Jan Erik Vold fotografert i 2005, med sine hittil samlede dikt i pocket. De veide rundt 970 gram. I dag runder poeten 75 år.
Foto: Truls Brekke/Dagbladet
NESTEN EN KILO: Jan Erik Vold fotografert i 2005, med sine hittil samlede dikt i pocket. De veide rundt 970 gram. I dag runder poeten 75 år. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kveld løfter jeg et stille glass for Jan Erik Vold, mens jeg lytter etter klangen fra et gammelt dikt. «Hører/du/ingenting? Så er det ingentings/bjeller, de gamle gode!» I dag er det 75 år siden poeten ble født; han har selv skrevet et dikt, «Funny», om den sædcellen som svømte fortest da han ble unnfanget:

«...sjansene mindre enn én til en milliard, har gått bort/og gjort virkelighet av seg: DET BLE MEG! — dette/tenker jeg på i stunder det ikke faller helt greit/å være født, jeg strammer meg opp og tenker høyt:/SORRY BRØDRE DET BLE MEG/JEG FÅR PRØVE Å GJØRE SÅ GODT JEG KAN.»

Mange vil nok mene, 75 år og rundt ni måneder etter denne unnfangelsen, at Vold har gjort så godt han kan og vel så det. Hans innsats i det lille, norske kulturlivet har hatt effekt på mange nivåer. Han har vært kritisk mot det han ikke er begeistret for, tilsvarende bejublende for det han har valgt å løfte fram.

Hans stemme har stor autoritet, uansett om man er enig med ham eller ikke. Han har gang på gang gått til kamp for det han mener bør tas vare på; bytrikken, Bislet, Dagbladet, et kirsebærtre foran SAS-hotellet, hoppbakken i Holmenkollen eller diktere — levende og døde — som står i fare for å bli glemt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer