80 år og like ny

Kunstneren Inger Lampe Søholt (80) bærer sine år med rak rygg, sprek kropp og ungt ansikt. Men den som tror at 80-åringer ikke kan tenke nytt og skape liv, må gå i seg selv.

- Jeg tenker ikke på alderen! Den spiller ingen rolle, sier Inger Lampe Søholt. Til og med i morgen viser hun malerier og grafikk, samt en installasjon som krever publikums medvirkning, i Kunstverket Galleri i Oslo.

Komponerer og ser

I samarbeid med komponist Tore Halmrast har hun utviklet «String Quartet», skulpturer i pleksiglass på metallbein, med musikk til.

Og musikken kan tilskuerne styre sjøl. Når man beveger seg rundt skulpturene fanger sensorer opp bevegelsene og musikken endres. - Man komponerer mens man går og ser. Man kan bruke armer og bein, sier Lampe Søholt. Alle lydene stammer fra strykeinstrumenter, og det er fire skulpturer, derav navnet «String Quartet»

Duoen har arbeidet med prosjektet i to år, med støtte fra Norske Billedkunstnere og Vederlagsfondet.

For to måneder siden ble det klart.

Eksperiment

- Jeg liker å gjøre nye ting, eksperimentere litt, så dette var midt i blinken, sier Lampe Søholt. Hun og Halmrast viste installasjonen første gang under Ultima-festivalen i oktober, i krypten under Jakobs kirke. Da var uttrykket et helt annet. - Rommet var mørklagt, det var lavt under taket og skulpturene var belyst. Det er flere eksperimenter i utstillingen, blant annet grafikk med laminerte overflater som tåler både vær og vind og kan vaskes.

Lampe Søholt var en voksen dame på 44 da hun begynte på Kunst- og håndverksskolen. Men hvorfor startet hun så seint?

- Jeg hadde ikke mot før. Men etter hvert ble jeg helt umulig å være i hus med. Det var noe jeg ikke hadde fått realisert, så jeg tok mot til meg og de slapp meg inn!