80-tallet kupper skjerm og lerrett

Sjekk hvilke klassikere som er tilbake.

Nye intriger: I kveld er Ewing-familien tilbake på skjermen etter tjue år. Foto: TV2
Nye intriger: I kveld er Ewing-familien tilbake på skjermen etter tjue år. Foto: TV2Vis mer

Det er over tjue år siden siste episode av såpeserien «Dallas» ble sendt. Nå er det pusset støv av Ewing-familiens intriger og drama, og historien fortsetter i kveld på TV2. Nyinnspillinger som dette kan vise seg å være svært innbringende, skal vi tro medieviter Gry Rustad.

- Generasjonen som så filmer og serier på åttitallet har nå blitt en kjøpesterk gruppe. I tillegg til gamle fans vil også en helt ny generasjon bli introdusert for konseptet, sier hun.

Rustad tror imidlertid denne resirkuleringen handler om mer enn penger, og forteller at det kan være en viss nostalgi inne i bildet.

- De som vokste opp med og var glad i serier som «Dallas» er nå i 30-årene. De befinner seg i posisjoner i TV-bransjen der de kan bestemme hva som skal produseres, sier hun.

- Billig løsning Gjensynet med oljedynastiet er langt fra det eneste fra åttitallet som dukker opp på skjermene om dagen.

Titler som «21 Jump Street», «Footloose» og «Tron: Legacy» bygger alle på tjue — tretti år gamle ideer. Oppfølgere av filmer som «Politiskolen» og «Top Gun» er på vei. Lista er lang.

- Det ser ikke ut til at denne trenden skal ta slutt med det første, i hvert fall ikke når det gjelder store blockbustere som er dyre å lage. Resirkulering er en billig og trygg løsning - du har både ideen og publikum på plass fra før av, sier Rustad.

Kjente fjes Den originale Dallas-serien ble sendt fra 1978 — 1991 og var en av de mest populære såpeseriene i USA. Serien handler om den velstående og dysfunksjonelle familien Ewing og deres liv, som er fylt av intriger, spenning, maktkamp, penger og sex. I den nye versjonen møter vi familien igjen tjue år etter, og skuespillere fra den originale serien, som Patrick Duffy og Larry Hagman, er tilbake i rollene sine.

Popkulturekspert og programleder Per Sundnes er glad for gjensynet.

- Som med fortsettelsen av "Beverly Hills 90210" er det stas med alle de gamle fjesene. Man får lyst til å se hva som har skjedd siden sist og hvordan de ser ut tjue år etter - som jo er helt fantastisk, i dagens plastikkverden, sier han.

Han mener det er flere programmer som fortjener en renessanse.

- Jeg skulle gjerne sett at serier som Dynastiet kom tilbake på samme måte. Det er også mye norsk som burde få en 2013-versjon, for eksempel "Pompel og Pilt" og science fiction-serien "Blindpassasjer".

- En gjeng nostalgikere Resirkuleringsfenomenet gjelder ikke bare film og TV, men også musikk og scene. Eksempelvis headlinet bandet Kiss Kollen-festivalen i helga, mens en musikal basert på Dirty Dancing går sin seiersgang på scener verden rundt.

Hentes fram: Neste år kommer oppfølgeren til «Top Gun» fra 1986. Foto: Stella Pictures
Hentes fram: Neste år kommer oppfølgeren til «Top Gun» fra 1986. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Når Kiss trekker fulle hus er det ikke fordi de har så mye nytt. Vi er en gjeng nostalgikere som elsker å se gamle helter, sier Sundnes.

Han mener det har skjedd et generasjonsskifte.

- Mens mine foreldre tidlig definerte seg som voksne, tviholder jeg på min ungdomskultur og de gamle favorittene mine. Vår generasjon er yngre mye lengre. Selv tror jeg fortsatt jeg er 20 år, sier han.

Snart tilbake: «Politiskolen 8» har også planlagt lansering neste år. Foto: Stella Pictures
Snart tilbake: «Politiskolen 8» har også planlagt lansering neste år. Foto: Stella Pictures Vis mer