Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

8000 sjekket inn på «Hotel California»

Eagles landet godt i Frognerbadet - avsluttet fem festivaldager med mye regn og litt sol.

FLØY HØYT: Amerikanske Eagles i Frognerbadet under Norwegian Wood: Timothy B. Schmit (f.v.), Don Henley, Glenn Frey og den kuleste av dem, Joe Walsh.  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FLØY HØYT: Amerikanske Eagles i Frognerbadet under Norwegian Wood: Timothy B. Schmit (f.v.), Don Henley, Glenn Frey og den kuleste av dem, Joe Walsh. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

KONSERT: Ingen av de opprinnelige medlemmene i Eagles var fra California, men de flyttet dit og definerte selve lyden av den amerikanske solskinnsstaten på 70-tallet.

I 40 år, riktignok med et par lange pauser, har bandet forsvart plassen som selve spydspissen innenfor en sjanger som smaker og lukter saltvann, palmesus, myke toner og flotte harmonier: Den milde vestkystrocken.

Lang hitrekke 15 år etter forrige konsert i Oslo, avsluttet Eagles fem kvelder med Norwegian Wood i Frognerbadet med å spille 21 låter fra en katalog som er imponerende full av hits. «Ørnene» kom fra Stavanger, der de søndag spilte for 18.000 publikummere. Det er få - etter Eagles' målestokk.

Det er derfor helt spesielt å få servert et av verdens største band på en så «liten» scene og for så «få» publikummere som vel 8000 i Frognerbadet.

Tilbakelent Det er kanskje den avslappede og tilbakelente California-stilen som gjør at energinivået ikke er spesielt høyt fra starten. Lyden er i laveste laget også, men begge deler tar seg kraftig opp underveis - i takt med tempoet.

Bandet gjentar ikke tabben fra sist, da konserten ble preget av for mange numre fra de respektive solokarrierene.

Men selvfølgelig er det rom for det som for mange er den ultimate sommerlåten, Henleys «Boys of Summer». Vi tåler saktens å høre Joe Walsh i kule «Life's Been Good» og «Rocky Mountain Way» også, den første ble et høydepunkt - i sterk konkurranse med Eagles egen hitrekke.

Henley og Frey Trommeslager, gitarist og vokalist Don Henley har heldigvis ikke mistet noe av gløden i stemmen. Han og gitarist og vokalist Glenn Frey er de eneste som er igjen fra starten i 1971, men noen av medlemmene har vært med i en årrekke. Og alle er selvfølgelig i toppklasse.

Av et team på ti gode musikere (inkludert tre blåsere) er det særlig to andre som må trekkes fram. Gitaristene Joe Walsh og Steuart Smth spilte nærmest duell mot hverandre i en deilig, lang gitarsolo på «Hotel California», og fikk alle i Frognerbadet til å ønske at de også kunne sjekke inn — på eget ansvar, selvfølgelig.

Både dette albumet og «Their Greatest Hits (1971—75)», begge fra 1976, er blant tidenes mest solgte album. At de bare spiller seks av låtene fra sistnevnte, viser hvor lang hitrekka er.

Hvor lenge? Eagles fyller på med blant andre «Peaceful Easy Feeling», som for øvrig beskriver stemningen i Frognerbadet i går kveld veldig godt, «Lyin' Eyes», «The Long Run» og helt til slutt «Take It Easy» og den beste av dem alle, «Desperado».

«How Long» var en av de øvrige låtene Eagles spilte — fra sitt foreløpig siste album, «Long Road Out Of Eden» (2007). Hvor lenge? De kan holde på akkurat så lenge de gidder.

40 ÅR MED EAGLES: Don Henley (t.v.) og Glenn Frey i Frognerbadet. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
40 ÅR MED EAGLES: Don Henley (t.v.) og Glenn Frey i Frognerbadet. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer