82 av 85 syrere klager ikke over norsk hotellkost!

Jeg tror langt flere nordmenn ville klaget.

FLEST FORNØYDE: Tre av flyktningene på Strand Hotell har uttalt at maten er ensformig, men de fleste er fornøyde. Foto: Kaja Baardsen
FLEST FORNØYDE: Tre av flyktningene på Strand Hotell har uttalt at maten er ensformig, men de fleste er fornøyde. Foto: Kaja BaardsenVis mer
Debattinnlegg

På trikken i Oslo nå. En sliten, full mann med et glass sprit i hånden ramler ned fra setet sitt. Bedøvd av alkohol er ikke motorikken hans sterk nok til at han kommer seg opp igjen.

Den eneste som reagerer er en muslimsk, somalisk kvinne. Unnskyld, trenger du hjelp, eller? spør hun høflig og baner seg forsiktig vei mellom et par nordmenn som bare står der. Så strekker hun ut hånda si, den høyre, tar tak i den slitne mannens hånd, holder den fast til han gjenvinner balansen, og hjelper ham opp på setet sitt igjen. Takk, mumler han og ser forundret opp på henne. Bare hyggelig, svarer hun.

Dette skjedde nå. På trikken min. Midt i Oslo sentrum. Jeg ser slikt hele tiden, mennesker som hjelper mennesker, uavhengig av farge, religion og kjønn. Jeg ser slikt, men har ikke alltid skjønt viktigheten av å dele historiene om det.

Men jeg fikk en vekker i går. Voksne vesterålinger, folk jeg trodde bedre om, som raste etter å ha lest lokalavisas uheldige vinkling om tre av 85 flyktninger på Sortland som uttrykte at de syntes maten de fikk var litt ensformig (selv om daglig leder på hotellet langt på vei gir dem rett i det) - vips våkner et kor av hat som skremmer meg langt inn i beinmargen og som fortsatt ryster meg. Voksne, norske sambygdinger som mener at en passende straff for flyktningene - som kommer hit og våger å klage på ensformig mat etter tre uker på hotell - er å få dem opp på brua og tvinge dem til å hoppe for deretter å brenne dem...

I en kompleks verden er det lett å komme med stygge generaliseringer og la hatet og uforstanden tale. Måtte det aldri vinne! Kanskje er det de gode generaliseringer vi trenger, mer enn noen gang, de gode eksemplene, de gode historiene.

For det er dem det finnes mest av, de trekkes bare ikke fram når folk står på barrikadene og uttrykker hat og fiendtlighet med utropstegn og store ord.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.