Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trakassering i NRK:

85 NRK-ansatte har varslet om trakassering det siste året

- Uenig i at det er oppsiktsvekkende høye tall sett i forhold til norsk arbeidsliv generelt.

85 VARSLER: 85 NRK-ansatte har varslet om trakassering det siste året. Tallene omfatter samtlige NRK-redaksjoner i landet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
85 VARSLER: 85 NRK-ansatte har varslet om trakassering det siste året. Tallene omfatter samtlige NRK-redaksjoner i landet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en fersk medarbeiderundersøkelse gjort av NRK, kommer det fram at 85 av deres ansatte har varslet om trakassering det siste året.

Ifølge Aftenposten dreier det seg om generell trakassering, og ikke utelukkende av den seksuelle sorten. Fem prosent av alle NRK-ansatte har svart de har opplevd trakassering på arbeidsplassen det siste året.

Det utgjør omtrent 170 ansatte. Halvparten disse har tatt steget videre og varslet om trakasseringen.

- Ikke høye tall

Olav Nyhus, juridisk direktør i NRK, bekrefter tallene til Dagbladet. Han sier statskanalen nå vil iverksette flere tiltak for å få ned tallene.

- IKKE OPPSIKTSVEKKENDE: Olav Nyhus er direktør for avdelingen for juridisk-, rettigheter- og personaldivisjonen i NRK. FOTO: NRK
- IKKE OPPSIKTSVEKKENDE: Olav Nyhus er direktør for avdelingen for juridisk-, rettigheter- og personaldivisjonen i NRK. FOTO: NRK Vis mer

- Jeg tenker at dette tallet skal vi arbeide aktivt og målrettet for å få ned, men jeg er nok uenig i at de er oppsiktsvekkende høye sett i forhold til norsk arbeidsliv generelt, sier Nyhus og utdyper:

- Tallet gjelder alle former for trakassering og i det inngår også konfliktsaker der det i realiteten er to personer. Men det er åpenbart også andre forhold og vi skal arbeide aktivt for å få dette redusert.

Nytt punkt

Medarbeiderundersøkelsen inneholder faste spørsmål, men dette er første gang at det inkluderes et eget punkt om trakassering.

- Medarbeiderundersøkelsen har gitt oss en god temperaturmåler på arbeidsmiljøet selv om vi ikke har stilt et slikt konkret spørsmål. I fjor - før #metoo-kampanjen oppsto - vedtok vi nye retningslinjer for varsling av trakassering i NRK.

Nyhus legger til at den omfattende #metoo-kampanjen har økt bevisstheten rundt trakassering i arbeidsplassen.

- Så kom høsten med økt bevissthet og kunnskap om seksuell trakassering som vi har fulgt opp, før vi nå ønsker å fokusere på alle former for trakassering og uakseptabel atferd. Det skal selvsagt være godt og trygt å arbeide i NRK. ​

Fokusområde

Før resultatet av medarbeiderundersøkelsen ble kjent, besluttet NRK å løfte fram trakassering som særskilt fokusområde og HMS-mål i 2018.

- I samarbeid med de tillitsvalgte vil vi sette i verk en rekke tiltak for å styrke bevisstheten om hva som er akseptabel atferd og hvordan vi skal opptre respektfullt overfor hverandre.

- Vi har i det alt vesentlige et godt arbeidsmiljø i NRK, men vi må sørge for at det raskt blir tatt fatt i slike enkeltforhold før de får utvikle seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!