85 tommers tv-skjønnhet søker innhold

Nå kommer tv-ene med ultrahøy oppløsning. Men film og tv som utnytter teknologien lar vente på seg.

GIGANTISK: Samsungs S9 er slank og elegant, med høyttalersystem innbygget i stativet. Med en skjermstørrelse på 85 tommer krever UHD-skjermen en velvoksen stue — og en velfylt lommebok. Foto: Samsung
GIGANTISK: Samsungs S9 er slank og elegant, med høyttalersystem innbygget i stativet. Med en skjermstørrelse på 85 tommer krever UHD-skjermen en velvoksen stue — og en velfylt lommebok. Foto: SamsungVis mer

Hvor mange bildepunkter er egentlig nok for å skape den optimale høyoppløste film- og tv-opplevelsen fra skjerm eller projektor?

Svaret er selvsagt at det aldri kan bli nok, om man først er havnet på pikselkjøret.

BARE SPØR folka i Samsung, som forleden viste meg en TV med omkring åtte millioner av dem. I et kunstgalleri på Tjuvholmen sto S9, en gigantisk modell på 85 tommer med en prislapp på (gulp) 260000 kroner.

S9 er Samsungs første produkt med den ekstremt høye oppløsningen som tidligere ble kalt 4K. Det står for fire tusen, og refererer til antall linjer horisontalt i bildet.

Men et slikt begrep er det ingen vanlige forbrukere som skjønner noe av, så nå heter det Ultra High Definition, eller UHD.

En UHD-skjerm har en oppløsning som er fire ganger så høy som på dagens ekte HD-skjermer. På Samsung S9, opphengt i et staffeli-liknende stativ som også rommer et høyttalersystem, resulterer dette i et enormt imponerende bilde, selv i et lyst gallerilokale en solskinnsdag. Fotografier av Van Gogh-malerier er så livaktige at penselstrøkene formelig tyter ut av skjermen, en overflyging av ei brubru et sted i USA er forbløffende realistisk, matbilder er til å spise opp.

Men det sier noe om dagens situasjon i UHD-markedet at det er denne typen materiale som vises. Film og TV som er skutt i UHD, og dermed utnytter skjermens potensial til fulle, finnes knapt.

I STEDET oppskalerer Samsungens quad core-prosessor materiale i andre oppløsninger, slik at DVD, Blu-ray eller ulike typer innhold fra nettet ser best mulig ut. Men like bra som ekte UHD blir det ikke, og blar man opp en kvart million for en S9, må man altså være klar over at man kjøper seg inn i en teknologi under utvikling. At kravene til lagringsplass og båndbredde er voldsomme med denne typen innhold, hører også med til historien.

Til gjengjeld får man en helsikes imponerende TV.

Her snakker vi om et flaggskipprodukt det neppe selges særlig mange av, men se ikke bort fra at en eller annen overbetalt meklertype ute på brygga bare må ha en til penthouseleiligheten.

Utseendemessig banker S9 alt jeg har sett fra konkurrentene.

Selv Bang & Olufsens prestisjeprodukter framstår små og butte i sammenlikning. Skjermteknologien er bakgrunnsbelyst LED, som gir et imponerende jevnt og lyssterkt skjermbilde. Om bord har S9 Samsungs siste generasjon smart-TV-teknologi, som er så smart at jeg skal komme tilbake til den i en egen test.

DET GÅR NOK en stund til UHD blir allemannseie. Da ferdige produkter ble vist første gang på CES-messa i Las Vegas i januar, skrev jeg at det nok tar tre-fire år før ultra-høydefinisjonsskjermene begynner å bli et vanlig syn i norske tv-stuer. Muligens var det å ta litt hardt i for, man skal ikke undervurdere nordmenns kjøpekraft og teknobegjær.

De noe mer «moderat» prisede UHD-modellene begynner nemlig også å dukke opp i butikkene.

SONY HAR TIDLIGERE vist 84 tommer store Bravia 84X9005, men har nå modeller på 55 og 65 tommer i salg. Med Bravia 55X9005 og 65X9005 er man i noe større grad innenfor rammene av det realistiske — for dem som er villige til å investere i det aller beste. Med priser på henholdsvis 40000 og 60000 kroner er det fortsatt snakk om produkter for de få, og altså for dem som er villige til å investere i et produkt det foreløpig ikke finnes film- og tv-innhold til virkelig å utnytte potensialet til.

For oss andre er det ett problem til med å se på en TV med UHD-oppløsning: Nedturen når du kommer hjem til den gamle, slitne flatskjermen.

P.S. Syns du Samsungs 85-tommer blir for pjuskete, finnes den også i en 110 tommers modell.

NOE MER «MODERAT»: Sonys Bravia X9-serie kommer i 55 og 65 tommer, samt en giggantutgave på 84 tommer. Foto: Sony
NOE MER «MODERAT»: Sonys Bravia X9-serie kommer i 55 og 65 tommer, samt en giggantutgave på 84 tommer. Foto: Sony Vis mer