Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

857 listetoppere i ett verk

Hør 48 år med hits på noen minutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hør utdrag fra «Billboard» her:
•  1997

•  1984

•  1978

•  1964

(Dagbladet.no): Det låter litt som øresus, eller kanskje som støy fra t-banen. Men verket «Billboard», laget av den amerikanske kunstneren Roger Luke DuBois, er i virkeligheten satt sammen av de mest populære sangene fra 1958 og fram til i dag.

De 857 låtene er imidlertid så komprimert at de er umulige å kjenne igjen. Det eneste som gjør låtene noenlunde mulig å identifisere, er tonearten.

- Som oftest kan man synge låtens tekst over den komprimerte versjonen og høre at det stemmer. Det blir rent, sier kunstneren til Svenska Dagbladet.

Et tverrsnitt

48 ÅR MED HITS: Kunstprosjektet «Billboard» er bygget på 857 låter som har toppet Billboards singelliste siden starten. Foto: SCANPIX/AP/REUTERS
48 ÅR MED HITS: Kunstprosjektet «Billboard» er bygget på 857 låter som har toppet Billboards singelliste siden starten. Foto: SCANPIX/AP/REUTERS Vis mer

Metoden DuBois har benyttet seg av kaller han «time-lapse phonography». Låtene komprimeres for å kunne gi et slags tverrsnitt av soundet.

Hvis man skulle spilt alle nummer-én-hitsene fra Billboard etter hverandre, ville det tatt over fire dager. «Billboard» varer derimot i 37 minutter - hver låt får ett sekund for hver uke den lå på toppen av listene.

- Lyden gir lytteren et inntrykk av tidas produksjonsidealer. For eksempel har forbedringer i stereoanlegg, og skiftet fra AM til FM-radio, påvirket hvordan plater blir mikset. Trommer og basslinjer blir for eksempel gradvis høyere når man kommer nærmere vår tid, skriver DuBois på sin egen hjemmeside.

Det ligger en generell fascinasjon for hits bak kunstprosjektet, men også en kritikk av de pengekreftene som nødvendigvis ligger bak en nummer-én-hit. Man liker kanskje å tenke på en musikkliste som et demokratisk prosjekt, men i virkeligheten er kampen om topp-plasseringene på lista forbeholdt dem med mye penger.

- Forresten, når man tenker på det, så er jo stort sett slik amerikansk demokrati er over hele linja, sier han til Svenska Dagbladet.

Playboy-modeller

DuBois har også benyttet den samme metoden på film og stillbilder.

Filmen «Academy» bygger på 76 Oscar-vinnere og deres filmmusikk. I «Play» bruker han ansikter fra alle midtsidepikene i Playboy de siste 50 årene. Videoen varer i 50 sekunder.

- Jeg er interessert i kanonbegrepet. Det handler om å gi en ny type overblikk over amerikansk popkultur, men samtidig om at betrakteren skal begynne å tenke over hva som egentlig gjør at låtene eller filmene eller personene skiller seg ut, sier han.

Hele Norges coronakart