Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

90 år og klar for Irak

I boka «At War With Waugh» skriver krigsreporter lord Deedes om sin første krig - i Abyssinia i 1935. Nå, 68 år seinere, reiser han til Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Lord Deedes fylte 90 år 1. juni, og forbereder seg på en tur til det krigsherjede Irak. Samtidig som lord Deedes fylte år, lanserte han sin nye bok «At War With Waugh» om den første krigen han dekket. Han ble sendt til Abyssinia (Etiopia) av Morning Post som 22-åring i 1935 og møtte den erfarne Evelyn Waugh, som skrev for Daily Mail.

- MANGE TROR JEG ER

William Boot i Waughs roman «Scoop». Den eneste likheten er at jeg var ung og naiv og at jeg kom med utstyr for alle eventualiteter. Koffertene mine veide mye, sier lord Deedes, som siden den gangen har reist til mange kriger.

Vi møter lorden ved skrivepulten i den engelske avisa Daily Telegraph, der han har vært redaktør, og hvor han fortsatt har fast spalte hver mandag. Han tar en pause i skrivingen, men gjør det klart at vi ikke har all verdens tid. Han må få ferdig artikkelen før han skal til lunsj på sin favorittrestaurant.

Etter redaktørperioden har han engasjert seg i hjelpearbeidet for de svakeste i krigssoner, nemlig barna. Han har reist med UNICEF til Sudan, han har vært med PLAN i Sierra Leone og Norsk Folkehjelp i Angola og Bosnia, og er imponert over nordmennenes minerydding.

- Hvorfor boka om Abyssinia nå?

HAN BØYER HODET

og tenker før han svarer. Fotografen må ned på gulvet for å få med ansiktsuttrykkene.

- Min rådgiver når det gjelder bøker forsøkte lenge å få meg til å skrive om mennesker jeg har møtt. Da dette ikke førte til noe, spurte han om jeg kunne skrive om mitt samvær med Evelyn Waugh, siden det i år er hundreårsjubileum for hans fødsel.

Boka «At War With Waugh» er blitt godt mottatt, og Deedes gir en livlig skildring av forholdene i Addis Abeba da Mussolini satte i gang sin invasjonen av Etiopia. De kunne ikke bare leie en drosje til fronten, og det var få biler og dårlige veier. Korrespondentene hadde ikke elektroniske hjelpemidler, de måtte slåss om sendetid på telegrafstasjonen.

- Det er blitt en kort og presis bok. Evelyn Waugh lærte meg blant annet å skrive klart og enkelt engelsk. Jeg fant stoff til boka fra brev som jeg skrev fra Abyssinia til min mor og min utenriksredaktør. Da de døde, fikk jeg brevene. Det er nyttig å gjemme på slike ting, gjør du det? spør Deedes. Selv har han åtte store arkivskap hjemme med nyttige klipp og brev.

BOKA OM WAUGH

fikk ham til å ta opp igjen bokprosjektet om mennesker han har møtt. Deedes skriver om 15 mennesker som har gjort inntrykk på ham, blant andre Oswald Mosley, som gikk fra å være kommunist til å bli nazist i 1930-åra og som ble møtt med voldsomme demonstrasjoner i England. Han skriver om Helen Suzman i Sør-Afrika, som satt som eneste hvite forsvarer av det svarte flertallet under apartheidregimet. Deedes skriver også om prinsesse Diana. I regi av Norsk Folkehjelp reiste han sammen med henne til Bosnia og Angola.

- Jeg har stor respekt for mineryddingsarbeidet, og prinsesse Diana var en viktig forgrunnsfigur som rettet søkelyset mot landminene, sier han.

- Hvorfor slik interesse for krigsrapporter?

- Jeg er opptatt av menneskenes umenneskelighet mot hverandre. Jeg har sett så mange steder i Afrika hvordan stammekriger oppstår og varer i lang tid. Jeg tror det har å gjøre med mannens evige aggresjon. Jeg har tro på at Afrika vil bli bedre når flere kvinner kommer i maktposisjoner.

- Hva med Irak?

- Der som i Kosovo og Øst-Timor er det ikke nok å nedkjempe tyranner, vi må hindre at landene går i oppløsning etterpå. Vi klarte det i Tyskland etter den annen verdenskrig. Politikerne bør studere hvordan de klarte å skape et demokrati i Tyskland, men ikke klarer det i dagens krigsområder. Det er ingen vits i å skifte ut ett tyranni med et nytt. Vi bør lære av historien. Men nå har du fått nok. Det er ikke plass til mer i Dagbladet, sier lord Deedes.

Vi kan bare ønske at han fortsetter sine skriverier fra krigssonene. Gjennom Daily Telegraph har han samlet inn store beløp til hjelpetiltak for krigsrammede barn.

Det er sekretæren som forteller på veien ut at han stadig må reise til krigsområder og at han nå forbereder en Irak-tur.

STADIG ENGASJERT: Jeg er opptatt av menneskenes umenneskelighet mot hverandre, sier krigsreporter lord Deedes (90).