900 000 har sett denne videoen av en skog

Se den forandre seg gjennom 2008.

(Dagbladet.no): For fem dager siden publiserte Eirik Solheim, prosjektleder for NRKbeta.com, en egenprodusert, liten video som allerede har rukket å bli et verdensomspennende nettfenomen.

Over 920 000 mennesker har til nå sett den på YouTube. De fleste har klikket seg inn i løpet av det siste døgnet, etter at YouTube la videoen på sin egen forside.

Et år på 46 sekunder
- Jeg ser at den har spredd seg utover hele nettet. Det er jo festlig, sier Solheim til Dagbladet.no.

Videoen det dreier seg om består av 37 bilder av skogen utenfor leiligheten hans, knipset i løpet av hele 2008 og satt sammen i kronologisk rekkefølge. Slik kan du følge med på hvordan naturen endrer seg i løpet av et helt år, i en video på bare 46 sekunder.

- Det var et innfall jeg fikk. Jeg har sett hvordan skogen endrer seg gjennom årstidene, og det slo meg at det kunne være kult å ta bilder av det med jevne mellomrom, forteller Solheim.

Han gjorde det først med et kompaktkamera i 2005. Videoen han laget da fikk også mange visninger på YouTube, men ikke på langt nær så mange som den nye. Det var da han kjøpte seg nytt kamera for noen år siden, at han bestemte seg for å gjøre det en gang til.

Tusenvis av kommentarer
Han har tatt bildene med ujevne mellomrom, så de forteller ikke nøyaktig hvor lenge de forskjellige årstidene varer.

- Men jeg har fått et fascinerende innblikk i hvordan naturen endrer seg. I Norge har vi en utrolig lang periode hvor alt bare er grått. Både høsten og våren er veldig kort, sier Solheim.

Han synes det er gøy å se alle tilbakemeldingene han har fått på videoen. Nærmere 9 000 har kommentert den på YouTube.

- Det er linket til all verdens miljøorganisasjoner og gud vet hva. Men selv har jeg ikke noen store filosofiske tanker bak det.

Brukt i preken
Men den gamle videoen hans fra 2005 har også fått en del oppmerksomhet. Den har blitt brukt som bakgrunn i en danseforestilling på Hawaii, blitt avbildet i en naturfagsbok på et universitet i Colombia, og en canadisk prest ringte ham og ba om å få bruke den i prekenen på julaften.

- Folk lar seg tydeligvis fascinere av dette. 40 sekunder er jo et perfekt internettformat. Også er den genuint internasjonal, alle skjønner hva det handler om. Jeg ser at jeg har fått masse treff fra både Kina og Japan, og hele verden, sier han.

- Ofte legger jeg ut videoer på nettet som ikke får noe særlig trafikk før jeg begynner å jobbe for det selv. Men denne tok helt av med en gang!

Solheim har lagt ut en utfyllende artikkel på hjemmesiden sin, der han forklarer nøyaktig hvordan han har laget videoen. Den kan du lese her.

POPULÆR VIDEO: Eirik Solheims fotoprosjekt har spredd seg over hele verden.
POPULÆR VIDEO: Eirik Solheims fotoprosjekt har spredd seg over hele verden. Vis mer