Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

91 menn og kvinner ble brent på bålet i Finnmark. Nå kan du lese hvorfor

UiT-forsker utgir bok med de originale rettsreferatene fra hekseprosessene i Finnmark, i moderne språkdrakt.

BRENT: Tysk illustrasjon av henretting ved brenning på bål. FOTO: Wikimedia / Wikipedia / NTB Scanpix
BRENT: Tysk illustrasjon av henretting ved brenning på bål. FOTO: Wikimedia / Wikipedia / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boken «Kilder til Trolldomsprosessene i Finnmark» tar for seg rettsprosessene i Finnmark på 1600-tallet. 91 menn og kvinner ble brent levende på bål her.

Liv Helene Willumsen, professor i historie ved Universitetet i Tromsø , har oversatt de originale og grundige referatene fra da 135 personer av en befolkning på knappe 3.000 personer ble anklaget for trolldomsforbrytelser, til moderne språk.

Særlig norske kvinner ble ofre for denne forfølgelsen, og det skulle ikke mer til enn at navnet deres ble nevnt under tortur av andre kvinner.

– Dette var systematisk maktmisbruk basert på et farlig ideologisk tankegods, og det er viktig å huske på hvor galt det kan gå. For denne typen prosesser har ikke tatt slutt, de pågår i verden i dag, sier hun.

I flere land og kulturer blir mennesker fortsatt beskyldt for å drive med trolldom, og konsekvensene kan være like grusomme som for 400 år siden, mener Willumsen.

Hun har tidligere gitt ut boken «Trolldomsprosessene i Finnmark. Et kildeskrift», der rettsdokumentene var gjengitt med originalt språk.

– Den nye boken er også tro mot originalkildene, men den er mer tilgjengelig for vanlige lesere fordi den er i en modernisert norsk utgave, sier Willumsen.

(NTB)​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!